Одним з кращих способів використання ягідного врожаю може стати приготування вина. Для цього підійдуть практично будь-які плоди, але в рецептах нижче в якості основи ми використовуємо широко розповсюджену в літню пору шовковицю. На вино можна пустити як свіжу ягоду, так і ту, що вже втратила форму, для процесу бродіння її цілісність не критична, оскільки на виході все одно вийде солодкий напій з вельми незвичайним смаком. Про всі секрети приготування вина з шовковиці, ми розповімо далі.
Як правильно зробити вино з чорної шовковиці?
У перший місяць літа знайти чорні ягоди можна повсюдно, ось тільки особливою популярністю шовковиця, з невідомої причини, не користується. Щоб відновити справедливість, ділимося з вами базовим рецептом шовковичного вина, яке багате і смаком та користю.
Інгредієнти: ягоди шовковиці - 18 кг; цукровий пісок - 460 м; лимонна кислота - 7 р. Приготування Попередньо зібрані ягоди не слід промивати, щоб зберегти на їх поверхні штами диких дріжджів, які посприяють розвитку бродіння в подальшому. Якщо на поверхні існують забруднення, то видалити їх можна за допомогою сухої ганчірки або щітки. Пересипаємо шовковицю в обраний скляну посудину, засипаємо цукром і додаємо лимонну кислоту. Все перемішуємо і вливаємо 45 літра води. Горлечко скляної посудини перев'язуємо рукавичкою і залишаємо бродити. Під час активного протікання процесу, рукавичка роздується від великої кількості виділяється вуглекислого газу, але потім опуститься і це стане повідомленням про закінчення бродіння. Перебродив напій зливають на марлевий фільтр, а потім підігрівають до температури не вище 70 градусів, щоб позбутися від бульбашок газу, але не випарити спирт.
Вино з білої шовковиці в домашніх умовах – рецепт
Інгредієнти: шовковиця - 28 кг; цукровий пісок - 950 г; родзинки - 340 г; пектиназа - 1 ч. ложка; лимонний кислота - 2 ч. ложки; вода - 4 6 л. Приготування В даному випадку миття ягід шовковиці для нас не принципово, оскільки за процес зброджування будуть відповідати дріжджі з поверхні родзинок.
Довільно наріжте родзинки і засипте його в ємність з шовковицею. Слідом відправте цукровий пісок, лимонну кислоту і пектиназу. Останню можна придбати в магазинах для виноробів, вона знадобиться для розщеплення полісахаридів з стінок плодів. Заливаємо основу для вина водою і розмішуємо. На горлечко банки надягаємо гумову рукавичку або ставимо ємність на водяний затвор, як тільки виділення вуглекислого газу завершиться, напій можна обережно процідити і розливати по пляшках.
Вино з вишень та шовковиці
Інгредієнти: шовковиця - 1 8 кг; натуральний вишневий сік - 370 мл; цукровий пісок - 1 4 кг; лимонний сік - 15 мл; винні дріжджі. Приготування Не промиваючи шовковицю, пересипаємо її в бутель і змішуємо з соком вишні, цукром і лимонним соком. Додаємо в напій винні дріжджі. Кількість останніх визначається обраною маркою виробника в кожному конкретному випадку, а тому дотримуйтесь інструкції. Перемішайте компоненти напою ще раз і замотайте горлечко гумовою рукавичкою. Коли вироблення вуглекислого газу підійде до кінця, процес бродіння можна вважати завершеним.
Простий рецепт вина з шовковиці
Інгредієнти: сік ягід шовковиці - 2 л; палички кориці - 2 шт.; цукор - 680 г; вино - 1 8 л. Приготування Доведіть до кипіння ягідний сік з 2 літрами води і охолодити до теплого стану. Всипте цукор, влийте вино і покладіть корицю. Залиште напій перебродити під водяним затвором 5-6 днів, процідіть і розлийте по пляшках.