Літо – пора, коли необхідно по максимуму отримати всі необхідні організму вітаміни. Аґрус буває різних кольорів – від янтарно-жовтого до темно-зеленого. Ні колір, ні розмір, однак не впливають на користь агрусу, так що потрібно постаратися за сезон з'їсти хоча б пару кілограмів цієї корисної і дуже смачною кисло-солодкої ягоди. Якщо ж такої можливості немає або урожай зібраний великий і агрус потрібно зберегти на зиму, найкращий вихід – закатати компот з агрусу, рецепт приготування цього чудового напою із серії «простіше не буває».
Як варити компот з агрусу з м'ятою?
Інгредієнти: ягоди агрусу – 3 кг; вода – 7-8 л; м'ята – 5-6 гілочок; цукор білий вітчизняного виробництва – 3 склянки. Приготування Природно, бажано ягоди не піддавати тривалому варінні, так як вітамінів в напої в такому випадку не залишиться. Тому спочатку підготуємо все необхідне, а вже потім займемося компотом.
Ягоди замочуємо приблизно на півгодини в холодній воді, а тим часом готуємо посуд – скляні банки ретельно миємо з питною содою або миючим засобом для того, щоб як слід знежирити, даємо їм стекти, а потім стерилізуємо (можна над каструлею з киплячою водою) і накриваємо стерилізованими кришками. Ягоди перебираємо, щоб пошкоджені, перестиглі та зіпсовані в компот не потрапили. Промивання під проточною водою, відкидаємо агрус і м'яту на друшляк, щоб все добре скло. Ставимо на вогонь воду, коли закипить, розчиняємо цукор і даємо сиропу поваритися хвилини 2-3 потім додаємо агрус і м'яту. Компот після закипання варимо на повільному вогні протягом 5-7 хвилин, видаляємо гілочки м'яти, розливаємо по банках і закатуємо. Банки перевертаємо і вкриваємо теплою ковдрою або пледом. Коли компот повністю охолоне, переносимо банки в прохолодне місце і чекаємо зиму.
Щоб зробити компот «вітамінною бомбою», яка врятує в сезон загострення ГРВІ та грипу, збільшимо зміст вітаміну З в нашому напої. Природно, за допомогою цитрусових.
Компот з агрусу з м'ятою і лимоном
Інгредієнти: лимони – 2 шт.; цукор – 12 кг; аґрус – 35-4 кг; вода – 12 л; м'ята – середній пучок. Приготування Почнемо знову ж таки з підготовки тари і інгредієнтів. Агрус перебираємо, промиваємо і на 1 хвилину заливаємо окропом. Лимони моєму теплою водою і заливаємо окропом на 3 хвилини. Банки моєму (обов'язково знежирюємо), стерилізуємо. У банки закладаємо ягоди (злив окріп, відкидаємо агрус стікати на друшляк або сито) і нарізані скибочками або кружальцями лимони. Кісточки з лимонів обов'язково видаляємо, інакше компот буде гірчити. З води і цукру протягом 3 хвилин варимо сироп, потім 2 хвилини проварюємо вимиту м'яту. Заливаємо ягоди киплячим сиропом і відразу закатуємо (кришки попередньо стерилізуємо в киплячій воді 2-3 хвилини, як мінімум).
Точно таким же способом готується компот з агрусу з апельсином. М'яту можна з цього рецепту виключити, а можна і залишити – справа смаку.
Щоб приготувати компот з яблук і аґрусу, вибираємо стиглі літні яблука, не пошкоджені і досить солодкі – в цьому випадку компот можна закатати і без цукру (пропорція яблук до агрусу буде 3:1).
Компот з яблук і аґрусу без цукру
Інгредієнти: яблука – 6 кг; агрус – 2 кг; вода – близько 20 л. Приготування Агрус готуємо до консервації: перебираємо, видаляємо хвостики, стежимо, щоб ягідки були цілими, не пом'ятими, миємо, заливаємо окропом на 2 хвилини. Яблука миємо, ріжемо тонкими часточками, видаляємо насінні коробки. У ретельно вимиті та простерилізовані банки розкладаємо агрус і яблучні дольки, заливаємо окропом і закатуємо. Цукор можна додати взимку, а можна пити кисло-солодкий компот і без нього.