Жоден лимонад і молочний коктейль не замінить склянки прохолодного ягідного компоту в спекотний день. На цей раз бабусині рецепти ми переиначим на сучасний лад і приготуємо відразу кілька видів компотів з лісової суниці. Готовий напій можна буде пробувати негайно після приготування, а можна буде розлити по стерильним банкам і заготовити на зиму.
Компот з лісової суниці на зиму
Інгредієнти: суниця - 480 м; вода - 12 л; цукровий пісок - 160 г; лимонний сік - 15 мл Приготування Ягоди суниці очистіть від плодоніжок, обполосніть, щоб позбавити від сильних забруднень, і пересипте на дно емальованої каструлі. Залийте ягоди водою і варіть 5 хвилин після закипання. Далі всипте цукровий пісок, додайте лимонного соку і тримайте на вогні аналогічний період часу. Готовий компот спробуйте і підсипте ще цукру, якщо в цьому є необхідність. Поставте банки на стерилізацію разом з кришками. Розлийте гарячий компот по стерильним банкам і закатайте.
Компот з суниці і яблук
Інгредієнти: яблука - 350 г; сік 3 апельсинів; ягоди суниці - 1 ст.; цукор - за смаком. Приготування Очищені від серцевини яблука наріжте скибочками і укладіть на дно нержавіючої посуду. Туди ж відправте звільнені від плодоніжок ягоди суниці. Залийте вміст посуду півлітра води і дайте рідини закипіти. Після, влийте апельсиновий сік, додайте цукор і проваріть компот ще 5 хвилин. Готовий напій остудити під кришкою і приступайте до дегустації.
Компот з полуниці і суниці
Приготування цього компоту більше нагадує варіння варення, яке потім розводиться водою і перетворюється на повноцінний компот. З-за того, що цілісність ягід повністю порушується, на виході ми отримуємо насичений ягідний напій, з яким звичайному компоту і не зрівнятися.
Інгредієнти: ягоди полуниці і суниці - 2 ст.; цукровий пісок - 65 р. Приготування Очищені ягоди розтираємо в пюре з цукром прямо в сотейнику. Доводимо ягідний сироп до кипіння і залишаємо загуснути. До ягодному джему вливаємо літр води і чекаємо закипання рідини. Варимо компот ще пару хвилин, а потім пропускаємо через сито і охолоджуємо.
Компот з чорниць і суниць
Крім свого найближчого родича – полуниця – суниця відмінно поєднується і з іншими ягодами, наприклад, чорницею, яка надає будь-якого напою не тільки приємний смак, але і оригінальний синюватий відтінок.
Інгредієнти: чорниця - 320 г; суниця - 280 м; цукровий пісок - 180 г; стручок ванілі; лимонний сік - 35 мл Приготування Споліскуємо ягоди, з суниці зрізаємо плодоніжки і кладемо її разом з чорницею у посуд з нержавіючої сталі. Заливаємо ягоди 25 літрами води, ставимо на вогонь і варимо 7 хвилин після закипання. В компот додаємо цукор, сік лимона і насіння з ванільного стручка. Сам стручок можна також покласти в напій, в ньому раніше збереглося досить аромату. Ще хвилина і компот можна буде знімати з вогню і охолоджуємо.
Як варити компот з полуниці і ревеню?
Інгредієнти: ревінь - 460 м; суниця - 290 г; вода - 15 л; мед - 45 мл; листя м'яти - 15-20 шт.; сік лайма - 60 мл Приготування Так як ревінь вариться довше ягід, його ми відправляємо в каструлю першим, попередньо довільно нарізавши на великі шматки, а потім залив водою. Через 5 хвилин до стеблах можна буде додавати і ягоди суниці. Слідом за ягодами покладіть пару гілочок м'яти, вони зроблять готовий напій трохи більш свіжим. Ще пара хвилин і можна буде вливати мед і лаймовий сік. Приберіть напій з вогню і повністю остудіть перед вживанням.