Вернуться назад Распечатать

Компот із смородини

Компот із смородини
Незалежно від того, які ягоди є у вашому розпорядженні, свіжі або заморожені, зварити з них компот можна досить швидко в будь-який час року. Візьміть за основу кілька простих рецептів з нашого матеріалу, при бажанні, доповніть улюбленими прянощами, сиропами або навіть іншими ягодами, а потім зігрівайтеся теплим напоєм в холоду або додавайте в компот пару кубиків льоду щоб освіжитися літнім днем.

Компот з чорної смородини


Зварити компот за пару хвилин можна з попередньо пюрированных ягід. Необхідно змішати смородинове пюре з водою і цукровим сиропом , а потім проварити лічені хвилини.
Інгредієнти:

  • чорна смородина - 360 г;

  • цукровий пісок - 260 г;

  • цедра 2 лимонів;

  • сік лимона - 290 мл;

  • вода - 22 л.


  • Приготування
    Промивши очищені від плодоніжок ягоди смородини, перетворіть їх в пюре за допомогою дрібного сита або блендера. Приготуйте простий цукровий сироп із суміші цукрового піску, склянки води, соку лимона і цедри цитруса. Коли сироп закипить, зніміть його з вогню, охолодіть і влийте до ягодному пюре. Розбавте суміш парою літрів холодної води, поставте на вогонь, дочекайтеся закипання і охолодіть до прийнятної температури.

    Компот із замороженої смородини


    За межами смородинового сезону варити ягідні компоти можна і на основі замороженого продукту. Урізноманітнити смак готового компоту можна з допомогою ароматних трав і прянощів, ми обмежимося дуже мінімалістичною композицією, додавши в компот гілочку-іншу чебрецю.
    Інгредієнти:

  • ягоди смородини - 430 г;

  • цукровий пісок - 240 г;

  • чебрець - 2 гілочки.


  • Приготування
    Перед тим, як варити компот із смородини, ягоди споліскують, пересипають у каструлю і заливають парою літрів холодної води. Поставте ємність з майбутнім компотом на плиту, дочекайтеся, коли вода почне кипіти, а ягоди полопаються, лише на цьому етапі в компот можна засипати ягоди, якщо ж підсолоджувач додати до того, як смородина розм'якшиться, вона стане твердою і не лопне зовсім. Після додавання цукру напій можна процідити і покласти в нього пару гілочок чебрецю для приємного аромату.

    Компот із червоної смородини з апельсином


    Цитрусові нотки в ягідних напоях ніколи не бувають зайвими, керуючись цим ми і вибрали наступний рецепт елементарно простого, але дуже насиченого, смородиново-апельсинового компоту.
    Інгредієнти:

  • чорна смородина - 280 м;

  • апельсин - 2 шт.;

  • паличка кориці;

  • мед - 115 мл


  • Приготування
    Залийте ягоди смородини літром води і поставте на вогонь. Коли компот закипить, а смородина полопается, приберіть напій з вогню і покладіть в нього паличку кориці. Видавіть сік апельсина, покладіть смужки цедри і влийте мед. Щоб відчути повну гаму смаку компот бажано подавати гарячим.

    Компот з малини та смородини


    Крім смородини в компот можна пустити і інші ягоди, в рецепті далі ми доповнили ягідну композицію малиною, але ви можете покласти залишки врожаю вишні, агрусу, чорниць або полуниці.
    Інгредієнти:

  • чорна смородина - 280 м;
  • Компот із смородини

  • малина - 280 м;

  • цукровий пісок - 160 г;

  • сік 4 лимонів;

  • вода - 35 л.


  • Приготування
    Злегка розімніть чорну смородину з малиною і залийте ягоди гарячою водою. Залиште отриману суміш до повного охолодження, щоб розчин увібрав в себе якомога більше ягідного смаку, потім влийте лимонний сік (можна покласти і смужки цедри), всипте цукор і поверніть на вогонь. Як тільки компот із смородини дійде до кипіння, прибирайте його з вогню. Процідивши та повторно охолодивши напій, його можна дегустувати, а можна, поки ще гарячий компот, розлити по стерильним банкам і закатати на зиму.