Незалежно від того, які ягоди є у вашому розпорядженні, свіжі або заморожені, зварити з них компот можна досить швидко в будь-який час року. Візьміть за основу кілька простих рецептів з нашого матеріалу, при бажанні, доповніть улюбленими прянощами, сиропами або навіть іншими ягодами, а потім зігрівайтеся теплим напоєм в холоду або додавайте в компот пару кубиків льоду щоб освіжитися літнім днем.
Компот з чорної смородини
Зварити компот за пару хвилин можна з попередньо пюрированных ягід. Необхідно змішати смородинове пюре з водою і цукровим сиропом , а потім проварити лічені хвилини.
Інгредієнти: чорна смородина - 360 г; цукровий пісок - 260 г; цедра 2 лимонів; сік лимона - 290 мл; вода - 22 л. Приготування Промивши очищені від плодоніжок ягоди смородини, перетворіть їх в пюре за допомогою дрібного сита або блендера. Приготуйте простий цукровий сироп із суміші цукрового піску, склянки води, соку лимона і цедри цитруса. Коли сироп закипить, зніміть його з вогню, охолодіть і влийте до ягодному пюре. Розбавте суміш парою літрів холодної води, поставте на вогонь, дочекайтеся закипання і охолодіть до прийнятної температури.
Компот із замороженої смородини
За межами смородинового сезону варити ягідні компоти можна і на основі замороженого продукту. Урізноманітнити смак готового компоту можна з допомогою ароматних трав і прянощів, ми обмежимося дуже мінімалістичною композицією, додавши в компот гілочку-іншу чебрецю.
Інгредієнти: ягоди смородини - 430 г; цукровий пісок - 240 г; чебрець - 2 гілочки. Приготування Перед тим, як варити компот із смородини, ягоди споліскують, пересипають у каструлю і заливають парою літрів холодної води. Поставте ємність з майбутнім компотом на плиту, дочекайтеся, коли вода почне кипіти, а ягоди полопаються, лише на цьому етапі в компот можна засипати ягоди, якщо ж підсолоджувач додати до того, як смородина розм'якшиться, вона стане твердою і не лопне зовсім. Після додавання цукру напій можна процідити і покласти в нього пару гілочок чебрецю для приємного аромату.
Компот із червоної смородини з апельсином
Цитрусові нотки в ягідних напоях ніколи не бувають зайвими, керуючись цим ми і вибрали наступний рецепт елементарно простого, але дуже насиченого, смородиново-апельсинового компоту.
Інгредієнти: чорна смородина - 280 м; апельсин - 2 шт.; паличка кориці; мед - 115 мл Приготування Залийте ягоди смородини літром води і поставте на вогонь. Коли компот закипить, а смородина полопается, приберіть напій з вогню і покладіть в нього паличку кориці. Видавіть сік апельсина, покладіть смужки цедри і влийте мед. Щоб відчути повну гаму смаку компот бажано подавати гарячим.
Компот з малини та смородини
Крім смородини в компот можна пустити і інші ягоди, в рецепті далі ми доповнили ягідну композицію малиною, але ви можете покласти залишки врожаю вишні, агрусу, чорниць або полуниці.
Інгредієнти: чорна смородина - 280 м; малина - 280 м; цукровий пісок - 160 г; сік 4 лимонів; вода - 35 л. Приготування Злегка розімніть чорну смородину з малиною і залийте ягоди гарячою водою. Залиште отриману суміш до повного охолодження, щоб розчин увібрав в себе якомога більше ягідного смаку, потім влийте лимонний сік (можна покласти і смужки цедри), всипте цукор і поверніть на вогонь. Як тільки компот із смородини дійде до кипіння, прибирайте його з вогню. Процідивши та повторно охолодивши напій, його можна дегустувати, а можна, поки ще гарячий компот, розлити по стерильним банкам і закатати на зиму.