Однією з найбільш корисних ягід є дзьоба. Вона виконує роль добавки до різних страв, соусів, а також з неї готують смачні напої. Журавлина особливо корисна для дітей, так як в цій ягоді міститься досить велика кількість вітамінів.
Рецепт морсу з замороженої журавлини досить простий і не вимагає особливих витрат і зусиль для його приготування.
Як зварити морс із замороженої журавлини?
Інгредієнти: журавлина заморожена – 2-25 ст; цукор - 5-6 ст. ложок; вода фільтрована - 2-25 літра. Приготування Заморожену журавлину розморозити, покласти в мисочку і придушити ложкою або товкачиком. Масу процідити через марлю (сито). Що залишився макуха від ягід не викидати, а перекласти в каструльку, залити водою, додати цукор і довести наш напій до кипіння. Кип'ятити не треба. Залишити трохи настоятися, потім процідити і з'єднати з віджатим соком журавлини.
Морс з журавлини і брусниці - рецепт
У даному рецепті розглянемо варіант, як правильно варити морс із замороженої журавлини і брусниці, зберігши їх лікувальні якості, вітаміни та чудовий смак. Щоб нейтралізувати кислоту цих корисних ягід можна додати цукор або мед.
Інгредієнти: журавлина заморожена - 25 ст; брусниця - 2 ст; цукор - 5-7 ст. ложок; вода - 3-35 літра. Приготування Ягоди необхідно спочатку розморозити, потім вимити й обсушити (дати стекти воді). Подрібнити блендором, сік віджати, а масу, що залишилася в каструлі залити водою, додати туди ж цукор і довести до кипіння. Дати трохи настоятися. Як напій охолоне, процідити і додати сік з ягід. Ароматний і корисний морс з журавлини і брусниці готовий. Залежно від смакових якостей, кількість цукру можна збільшити або зменшити. Цукор за бажанням замінити на мед. Але у такому разі його треба додавати вже готовий теплий морс, щоб мед не втратив свої корисні властивості.
Морс з журавлини в мультиварці
Приготований морс із замороженої журавлини в домашніх умовах виходить не тільки корисним, але і більш смачним. А мультиварка допоможе в цьому.
Інгредієнти: журавлина заморожена – 25 ст; цукор - 5-7 ст. ложок; вода - 3-35 літра. Приготування Журавлину розморозити і гарненько промити у воді, перекласти в посуд і віджати з неї сік. Спростити завдання можна з допомогою ложки або товкачика. Сік злити окремо в склянку і поставити в холодильник. Що залишився макуха перекласти в чашу мультиварки, додати цукор і воду. Включити мультиварку на 7-10 хвилин на програму «Варка на пару», а потім на 30 хвилин на «Гасіння». Отриманого напою дати настоятися, потім процідити через кілька шарів марлі і додати в нього раніше вичавлений ягідний сік.
Морс-кисіль з журавлини для дітей
Журавлинний морс-кисіль приємний і корисний. Він добре втамовує спрагу і має приємний смак. Ніякі швидкорозчинні напої не замінять цей ароматний ягідний кисіль.
Інгредієнти: журавлина заморожена – 05 кг; цукор – 250 г; крохмаль картопляний – 2 ст. ложки; вода - 3-4 літри; Приготування Спочатку підготуємо ягоди. Їх необхідно розморозити, перебрати і промити. Пересипати журавлину цукром і розім'яти блендером в однорідну масу. Необхідно спробувати на смак, можливо цукру буде мало, тоді додати ще. Залити перетерту дзьоба водою і поставити на маленький вогонь, довести напій до кипіння. Не кип'ятити, інакше буде втрачено всі вітаміни. Отриманий напій процідити через сито і знову поставити на плиту. Поки морс нагрівається, можна приготувати крохмаль. У чашці із холодною водою необхідно розвести 2 столові ложки крохмалю і перемішати. Як тільки морс почне закипати, акуратно ввести цівкою крохмаль, помішуючи, щоб не було грудочок і закип'ятити. Важливо морс-кисіль не переварити, інакше він буде рідким.