Зелений чай все більш популярним останнім часом, особливо у тих, хто піклується про своє здоров'я, стрункості і довголіття. Той факт, що зелений чай значно корисніший чорного, наприклад, ні в кого не викликає сумнівів. Існує безліч сортів зеленого чаю, китайського і з інших країн, їх заготовляють і обробляють, слідуючи різним традиційно сформованим технологій. Кожен може вибрати собі бажані сорти і насолоджуватися смаковими різноманітністю.
Зелений чай гарний у спеку для втамування спраги. А в холодні дні зелений чай краще готувати з імбиром, свіжим або, в крайньому випадку, сухим меленим, такий напій не тільки бадьорить, але і чудово зігріває.
Зелений чай з імбиром – рецепт
Інгредієнти: хороший зелений чай – 2-3 чайних ложки з «гіркою» або без; корінець імбиру свіжий – 1 шт. середнього розміру; вода чиста – близько 250-300 мл Приготування Заварювати чай найкраще в традиційному керамічному чайнику (хоча при необхідності можна використовувати й інший посуд, скляний наприклад, тільки не пластикову і не металеву). Зелені чаї звичайно заварюють тільки починає кипіти водою, при появі перших бульбашок (такий стан води називається «білий ключ»). У будь-якому випадку, оптимальна температура для заварювання зелених чаїв – від 80 до 90°С, краще ближче до 80°С. В даний час випускають електрочайники, доводять воду до потрібної температури, вони дуже зручні.
Обполіскуємо керамічний чайник закипаючою водою, закладаємо в нього чай разом з очищеним і подрібненим (нарубаним ножем) корінцем свіжого імбиру. Заливаємо закипаючою водою на 2/3 об'єму або на 3/4 (у в'єтнамському варіанті повний чайник відразу). Хвилин через 3-5 доливаємо води до повного об'єму. Чекаємо ще хвилини 3 наливаємо з чайника в піалу трохи чаю і переливаємо назад в чайник. Можна повторити цю дію 2-3 рази. Чекаємо ще кілька хвилин, наливаємо чай у піали або чашки на 2/3 обсягу і п'ємо, зігріваємося, насолоджуємося, медитируем. Після пиття чаю першого заварювання має сенс заварити його
у другій і, можливо, в третій раз, але не пізніше 2-х годин від першої заварки. Якщо тримати довше, в чаї будуть утворюватися вкрай корисні для організму людини речовини. До речі, коли заливаєте воду для другої, а вже тим більше, для третьої заварки, зовсім необов'язково заливати чайник до повного об'єму.
Можна додати в піалу або чашку з зеленим чаєм з імбиром часточку лимона, а кому хочеться солодкого – ложку меду. Зрозуміло, чай в піалі не повинен бути гарячим, а лише теплим, оскільки мед при розчиненні в гарячій воді утворює шкідливі сполуки.