Збитень – стародавній напій з води, прянощів, меду і різних корисних трав. Цей відвар відмінно зміцнює імунітет, допомагає організму боротися із застудою. Нижче вас чекають рецепти приготування збитню з імбиром.
Рецепт збитню з імбиром
Інгредієнти: вода – 1 літр; цукор – 6 ст. ложок; гвоздика – 5 бутонів; кориця – 1 паличка; корінь імбиру – 30 г; мед – 5 ст. ложок. Приготування Очищаємо корінь імбиру. Кип'ятимо воду, закладаємо в неї подрібнений імбир, паличку кориці і гвоздику. Додаємо мед і цукор. Даємо відвару закипіти і готуємо на повільному вогні хвилин 10. Піну, яка з'являється на поверхні, знімаємо. Потім збитень з імбиром знімаємо з вогню й даємо йому настоятися півгодини. Тепер відвар проціджуємо і нагріваємо до бажаної температури. Вживати його потрібно в гарячому вигляді.
Збитень ялицевий з імбиром
Інгредієнти: вода – 1 літр; мед – 150 г; гвоздика – 3 шт.; мелені гілочки ялиці – 50 г; корінь імбиру – 20 г; кориця – 1/2 палички; шавлія – 2 ст. ложки. Приготування Закладаємо В каструлю гілочки шавлії і ялиці, додаємо корицю і подрібнений корінь імбиру. Вливаємо воду, доводимо масу до кипіння і даємо прокипіти хвилин 10. Після цього вимикаємо вогонь і даємо відвару настоятися хвилин 30. Після цього додаємо мед, гвоздику і ще хвилин 20 тушкуємо на малому вогні.
Збитень з імбиром в домашніх умовах
Інгредієнти: вода – 2 л; мед – 150 г; сухий звіробій – 2 ч. ложки; цукровий пісок – 100 г; гвоздика – 2 бутона; кориця – 1 ч. ложка; чорний перець горошком – 5 шт.; суха м'ята – 2 ч. ложки; порошок імбиру – 1/4 ч. ложки. Приготування У глибокому посуді мед розбавляємо в 200 мл води і даємо отриманої суміші кип'ятити, знімаючи піну, яка утворилася. В іншому посуді розвести цукор також у 200 мл води і також доводимо до кипіння. Потім отримані суміші з'єднуємо і проварюємо на малому вогні, поки не вийде однорідна маса. При цьому не слід допускати активного кипіння. У рідину, що залишилася, додаємо прянощі, накриваємо посуд кришкою і варимо хвилин 15 потім вимикаємо вогонь і даємо відвар 15-20 хвилин настоюватися. Тепер настій проціджуємо і з'єднуємо його з цукрово-медової сумішшю. Перед вживанням напій підігріваємо.
Як приготувати збитень з імбиром?
Інгредієнти: вода – 15 л; мед – 400 г; дріжджі – 50 г; кориця, гвоздика, імбир, перець запашний – за смаком. Приготування Мед розчиняємо у воді, ставимо на вогонь і, знімаючи піну, кип'ятимо 10 хвилин. Додаємо прянощі, доводимо до кипіння і остуживаем. Дріжджі розвести теплою водою і вливаємо масу в медовий відвар. Отриманий напій розливаємо по пляшках і залишаємо годин на 12 в теплому місці. Після цього пляшки укупориваем і ставимо в холодне місце на 2-3 тижні настоюватись. По закінченню цього часу напій буде готовий.