Горілка на журавлині – зігріваючий напій з приголомшливим ароматом і тонким смаком журавлини. В холоду таку горілку можна пити невеликими порціями (не більше 50 грамів) перед вечерею, адже не лише горілка, але і сама журавлина володіє антибактеріальними властивостями.
Яскраву журавлинну горілку дуже просто готувати з базових інгредієнтів: самої журавлини, якісної горілки (її якість визначає якість готового напою) і будь підсолоджувача, наприклад, меду, фруктози або звичайного білого цукру. Про тонкощі приготування ми поговоримо далі.
Як наполягти горілку на журавлині?
По суті справи, журавлинна горілка – все лише настояна на ягодах якісна горілка або суміш з хорошого спирту і чистої води, але не варто спокушатися, сподіваючись на те, що смачна клюковка вийде через пару днів – напій з багатим букетом повинен перенести мацерацію протягом приблизно 14 днів.
Інгредієнти: якісний спирт - 500 г; вода чиста, негазована - 700 мл; стигла журавлина - 85 р. Приготування Перед тим, як зробити горілку на журавлині, стиглі, цілі і здорові ягоди, попередньо вимиті і обсушені, слід заморозити. Процес заморозки зробить журавлину трохи більш солодкою. Через дві доби після заморозки, ягоди розморожуємо і розминаємо дерев'яним товкачем в скляній або дерев'яній посуді. Сильно розминати журавлину не треба, достатньо лише порушити цілісність ягідної оболонки, щоб вивільнити сік. Далі залишається лише залити журавлину горілкою або сумішшю спирту і води, як у нашому випадку. Герметично закрийте ємність з майбутньою настоянкою і залишаємо на мацерацію на два тижні. Протягом усього того часу, ягідний осад необхідно буде регулярно (а це значить щодня збовтувати. По закінченні часу робимо нехитру конструкцію з друшляка, дрібного ситечка і бавовняної тканини. Пропускаємо журавлині через кустарний фільтр і розливаємо по пляшках. Якщо солодкість напою здасться вам недостатньою, то легко можна додати за бажанням цукрового сиропу або меду.
Горілка, настояна на журавлині, – рецепт
Для справжніх гурманів і тих, хто не боїться витратити годину-другу на підготовку якісної сировини для не менш якісного напою, рекомендуємо такий рецепт. Його тонкість полягає в тому, щоб наколоти кожну журавлинну ягоду тричі або чотири рази. Завдяки невеликим отворів, сік з журавлини змішається з горілкою, повністю задовольнивши її смаком і кольором, а за підсумком не доведеться возитися з проціджуванням, оскільки настоянка вийде кришталево чистою.
Інгредієнти: ягоди журавлини - 680 г; білий цукор - за смаком; горілка - 2 л. Приготування Наколоті ягоди засипаємо цукром і залишаємо постояти до тих пір, поки вони не пустять сік. Можна дати журавлині перебродити теплі дні 3
таким чином вийде більш багатий букет настоянки. Цукру до журавлині додаємо стільки, скільки доведеться за смаком: любителям "сухих" напоїв вистачить і трьох чверті склянки, а ті, хто любить міцніший і солодше можуть сипати 2-3.
Заливаємо ягоди хорошою горілкою і залишаємо настоюватися 3 тижні. При цьому перший тиждень напій щодня струшують, далі через день, а в останній тиждень не струшують взагалі. Далі проціджуємо напій через марлю і насолоджуємося прекрасним смаком і прозорістю.
Як приготувати горілку на журавлині без цукру?
Ще один дієвий спосіб зберегти прозорість напою – фільтрувати його під тиском. У домашніх умовах ця процедура може здійснитися завдяки пресовим заварникам для кави.
Близько півкіло журавлинних ягідок збиваємо з допомогою блендера і заливаємо парою літрів горілки. Залишаємо журавлині в теплі для мацерації, не забуваючи струшувати пару раз в день. Через три доби, без страху за прозорість напою, його проціджують через фільтри кавоварки під тиском.