Цікаві, смачні і корисні вина можна робити не тільки з винограду, а також з різних інших плодів і ягід, у тому числі, і з бузини.
Ягоди і квіти бузини містять безліч корисних речовин, завдяки чому вона широко застосовується в народній медицині різних формах.
Вино можна приготувати з ягід як чорної бузини , так і червоної.
Розповімо, як зробити вино з ягід бузини.
Бузину збирайте стиглу або трохи переспелую, що росте в екологічно чистих місцях, не біля дороги.
Вино з ягід бузини – рецепт
Інгредієнти: ягоди бузини – 3 кг; цукор-пісок – 08-10 кг; лимон – 1-2 шт. або 1 великий грейпфрут ; гвоздика – 3-5 суцвіть (розмелених, розламаних); кориця натуральна мелена – на смак (1-2 щіпки); сухарі з ражаного хліба з – 3-4 шт. (або дріжджі 7-15 г). Приготування Готуємо сусло. Ягоди промиємо, очистимо від плодоніжок, помістимо в каструлю, засиплемо цукром, перемішати і подавим. Залишимо на 2-3 години, щоб ягода рясно пустила сік, після чого заллємо 2-ма літрами окропу і ретельно перемішаємо до повного розчинення цукру. Додамо прянощі і будемо томити на самому малому вогні протягом 15 хвилин після закипання. У процесі активно помішуємо.
Остуджуємо сусло, додаємо в нього сік лимона і сухарі або дріжджі. Прикриваємо каструлю кришкою або обв'язуємо марлею і ставимо в тепле місце на 1-3-ю доби. Як тільки вміст каструлі забродило (показник того бульбашки), відокремлюємо чисте сусло від макухи з допомогою друшляка, сита і чистої марлі у кілька шарів. В процесі рідина добре проціджують.
Заливаємо сусло в бутель приблизно на 3/4 об'єму і встановлюємо водяний затвор. Тобто, з герметично закритою бутлі відводиться трубочка, з якої виходять гази, що утворюються при бродінні, кінець трубочки поміщений в ємність з водою.Можна помістити цю конструкцію в підвал або на веранду, в приміщенні повинна бути плюсова температура. При температурі 12-18°С вино выбраживается близько 40 діб. Потім його знімають з осаду, переливаючи за допомогою трубочки в чисті пляшки і зберігають, закупоривши нещільно. Герметично закупорити вино можна буде, коли воно выбродит повністю (через 2 місяці, коли перестануть з'являтися бульбашки). Вино з бузини можна залити в чисті пластикові пляшки з-під мінеральної води. Пробки закрутимо щільно, герметично. Вийде ігристе вино. Чи можна використовувати для цього скляні пляшки, обов'язково страхуючи пробку опліткою з дроту. Пляшки краще зберігати у полугоризонтальном положенні.
Квіти бузини теж годяться для приготування вина, хоча і абсолютно іншого роду. У цьому рецепті вони виконують функцію ароматизирующую.
Вино з суцвіть бузини
Інгредієнти: суцвіття бузини – 20 суцвіть; цукор – 4 кг; лимони 2 шт.; трохи дріжджів або пару домашніх сухарями з чорного хліба. Приготування Збираємо квітки бузини і промиваємо їх у холодній воді. Готуємо цукровий сироп: розчиняємо 1 кг цукру в 4-х літрах води. Доводимо сироп в каструлі до кипіння і проварюємо протягом 2-3-х хвилин. Заливаємо гарячим сиропом квітки, додаємо лимони, нарізані часточками (видаляємо кісточки).
Охолоджуємо до кімнатної температури (або трохи вище) і вносимо дріжджі або сухарі. Затягуємо каструлю марлею і ставимо в тепле місце до початку впевненого бродіння (3-5 діб).
Забродившее сусло проціджують з допомогою друшляка і марлі, віджимаємо, перелити в бутель. Заповнюємо бутель суслом на 3/4 і встановлюємо водяний затвор (див. попередній рецепт). У середньому вино зброджується за термін близько 40 днів. Про закінчення основної фази бродіння можна судити по закінченню виходу з вина бульбашок через водяний затвор. Тоді можна акуратно зняти напій з осаду, тобто, процідити його за допомогою трубочки в чисту ємність і герметично закупорити.
Зрозуміло, вино з квіток бузини за кольором, смаком і ароматом кардинально відрізняється від вина з ягід бузини.