Мартіні (Martini) , вино з характерним смаком – одна з всесвітньо відомих марок вермуту, виробляється в Італії (такі вина «Чінзано», «Букет Молдавії»). Мартіні (вермути та інші) – особливий тип кріплених вин, що виготовляються шляхом повного або неповного зброджування сусла з додаванням у вино натуральних смакових і ароматичних компонентів, а також спиртовмісних продуктів. Мартіні випускається в трьох основних різновидах, що розрізняються за кольором: Rosso (червоний), Bianco (білий), Rosato (рожевий), також Мартіні розрізняють по категорії сухості-фортеці, змістом цукру і ароматизації.
Як і з чим краще пити мартіні?
Зазвичай Мартіні вживають як аперитивів (тобто, напоїв, що вживаються перед їжею), так і диджестивів (напоїв, що вживаються під час їжі). Мартіні в чистому вигляді можна подавати до десертів, червоний – тільки до м'ясних страв з червоного м'яса або тунця або десертних, білий і рожевий – до будь-яких страв. До м'ясних і рибних страв більше підходять сухі сорту (з меншим вмістом цукру). Також Мартіні використовують для складання різноманітних коктейлів. У процесі готування коктейлів Мартіні змішують з різними іншими неалкогольными та алкогольними напоями (джин, горілка, ром, різні лікери, тоніки і ін).
Чим розбавляють мартіні?
Мартіні – вино досить міцне (частка чистого алкоголю становить 15-18%). Для приготування освіжаючих легких коктейлів на основі Мартіні (особливо в теплу пору року) більше підходять неалкогольні напої: газовані та столові води з нейтральним смаком (содова, наприклад), різні тоніки з цитрусовими та іншими фруктовими відтінками смаку, а також натуральні фруктові соки (краще свіжі).
З яким соком краще змішувати Мартіні?
Мартіні чудово поєднується за смаком з деякими фруктовими соками, наприклад, з вишневим або яблучним. Оскільки Мартіні спочатку – виноградне вино, цей напій добре розбавляти світлими виноградними соками з білих європейських сортів винограду з нейтральними смаковими властивостями (наприклад, Шардоне, Рислінг, Піно, Семільон, Совіньон Блан). Особливо ароматні цікаві коктейлі можуть складатися з соком винограду білих або рожевих мускатних сортів.
Приємні підбадьорливі і освіжаючі коктейлі на основі Мартіні можна готувати, використовуючи свіжі цитрусові соки (лимон, лайм, грейпфрут, апельсин, мандарин та ін) Коктейлі з Мартіні з соками ківі і ананаса також мають досить цікаві смаки.
Як розбавляти мартіні соком?
Дієтологи в принципі не радять пити нерозбавлені соки, оскільки вони можуть занадто агресивно впливати на слизову шлунка (особливо цитрусові та інші кислі соки). Виходячи з цього, розбавляючи Мартіні соками, непогано додати в коктейль столову негазовану (або слабогазовану) воду або тонік в кількості хоча б 1/4 частини від загального обсягу. І ще один важливий момент: в коктейлі смак соків та інших добавок не повинен перебивати смак Мартіні, а лише змінювати та доповнювати його.