Вишня - найпоширеніша ягода для приготування вина після винограду.
Для його створення ідеально підходить темна кисла вишня, але через брак потрібного сорту, можна використовувати будь-яку стиглу ягоду. При виробництві вишневого вина в домашніх умовах, необхідно врахувати, що в стиглої вишні багато кислоти і мало солодощі, яке легко виправляється за допомогою додавання води і цукру. Багато рекомендують видаляти кісточки з плоду, так як в них міститься велика кількість дубильних речовин, які надають якусь легку гірчинку, але любителям трохи терпкого смаку вина і присмаку мигдалю можна цього не робити.
Як зробити вишневе вино в домашніх умовах, ми розповімо нижче в рецептах.
Рецепт приготування вишневого вина в домашніх умовах
Інгредієнти: свіжа вишня – 8 кг (одне 10 літрове відро); вода – 10 л (одне відро); цукор – 7 кг. Приготування Для приготування вина беремо свіжі вишні, краще тільки зірвані. Ягоди не моєму, так як на їх поверхні є бактерії, необхідні для якісного бродіння, видаляємо при необхідності кісточки, покласти в посуд і раздавливаем будь-яким зручним способом, руками, товкачем або просто дерев'яною палицею.
До отриманої вишневої маси додаємо воду і цукор, закриваємо кришкою і залишаємо в недоступному для сонячних променів місці. Температура в приміщенні, де знаходиться закваска, не повинна перевищувати 27 градусів. Якщо посуд скляний, обертаємо її папером, газетою або тканиною, тому вино не втратить колір. Залишаємо закваску на сім днів. За цей час активно і швидко перемішуємо масу два рази в день. Довго тримати відкритою кришку посуду не можна, щоб не насичувати масу киснем, що дозволить розвиватися оцтовокислим бактеріям, які зовсім не потрібні в нашому процесі.
Через тиждень залишаємо бродящую масу в спокої, припиняємо перемішувати, і не відкриваємо кришку. Потім видаляємо, що піднялася за цей час догори вишню з допомогою сита і залишаємо рідину, що залишилася бродити ще приблизно сім днів, а точніше до практично повного зникнення піни на поверхні. Допускається дуже невелика її кількість.
Тепер зливаємо рідину за допомогою шланга в іншу ємність, встановлену нижче першої по рівню. Робимо це так, щоб осад залишився на дні першої ємності. Закриваємо посуд з майбутнім вином кришкою, поки ще не дуже герметично і залишаємо бродити приблизно на десять-п'ятнадцять днів. Готовність визначаємо за повного зникнення бульбашок повітря і будь-яких ознак бродіння. Зливаємо вино в ємності для зберігання, тепер вже герметично закорковуємо і ставимо в прохолодне місце. На даному етапі отримуємо молоде вино. Через чотири-п'ять місяців воно буде вже витриманим.
Вино з вишневого варення з горілкою
Інгредієнти: вишневе варення – 500 г; горілка – 500 мл; цукор – за смаком. Приготування Виливаємо варення в літрову банку і заливаємо горілкою. Потім закриваємо щільно кришкою, ретельно збовтуємо і залишаємо в теплому і досить світлому місці на півтора-два місяці. Раз в три дні, за винятком останнього тижня настоювання, вміст банки збовтуємо. Потім зливаємо вино так, щоб осад залишився в банку, за необхідності додаємо цукор, перемішуємо до його розчинення і залишаємо ще на добу, а потім отфильтровываем кілька разів за допомогою ватного тампона і лійки до прозорості. Якщо цукор не додавали, то добу не витримуємо, а приступаємо до фільтрації відразу.