Морошку ще з давніх часів на Русі подавали до царського столу. Адже вона вважалася найкориснішою ягодою. Дійсно, адже в ній вітаміну С рази в 3 більше, ніж в апельсинах. Також вона обходить морква по вмісту вітаміну С. А росте ця цілюща ягода на півночі на болотах і в тундрі. Нижче ми розповімо вам рецепти з використанням цієї смачної і корисної ягоди.
Рецепт пирога з морошкою
Інгредієнти: масло вершкове 725% жирності – 200 г; борошно вищого сорту – 350 г; розпушувач для тіста – 1 ч. ложка; яйця курячі – 4 шт.; сметана 20% жирності – 400 г; цукровий пісок – 200 г; ягода морошка – 05 кг; крохмаль картопляний – 2 ст. ложки. Приготування Вершкове масло залишаємо при кімнатній температурі, щоб воно стало м'яким. Потім розтираємо його з половиною цукру до однорідної маси. Всипаємо просіяне борошно і розпушувач для тіста. Перемішуємо, додаємо 1 яйце і вимішуємо однорідне тісто. В іншій ємності змішуємо сметану з цукром і залишилися 3 яйцями, потім додаємо крохмаль (він додасть пишність) і знову добре перемішуємо. Ягідки морошки перебираємо, миємо й обсушуємо. Форму для випічки пирога змащуємо олією, викладаємо тісто і формуємо бортики. Розкладаємо морошку рівним шаром і зверху виливаємо заливку. Відправляємо в розігріту духовку і печемо близько 1 години при 180 градусах.
Рецепт моченой морошки
Інгредієнти: морошка; цукор – 200 г; вода – 1 літр. Приготування Перебираємо ягоди морошки – нам потрібні дозрілі, але не переспілі. Дерев'яну діжку обдаємо окропом і викладаємо в неї підготовлені ягоди. З води і цукру готуємо сироп. Після закипання його вимикаємо, остуджуємо і заливаємо їм ягоди в діжці. Зверху накриваємо її бавовняною тканиною і дерев'яною кришкою. Ставимо діжку з морошкою в льох, і місяця через 3-4 мочена морошка буде готова.
Рецепт варення з морошки
Інгредієнти: ягоди морошки – 2 кг; цукор-пісок – 2 кг. Приготування Ягоди морошки промиваємо, воді даємо стекти. Розміщуємо їх в каструлю, засипаємо цукром-піском і залишаємо до ранку. Після цього каструлю добре струшуємо і ставимо на малий вогонь. Проварюємо близько 20 хвилин, за цей час цукор повинен розтанути. Потім даємо варенню закипіти і проварюємо ще хвилин 10. Все, розливаємо варення з морошки по баночках і закатуємо.
Рецепт настоянки з морошки
Інгредієнти: горілка – 1 літр; цукровий пісок – 100 г; ягоди морошки – 500 р. Приготування Ягоди промиваємо, засипаємо цукром і залишаємо, щоб вони пустили сік. Додаємо горілку і залишаємо днів на 7 в темному місці. По закінченню тижня настоянку проціджують через марлю, складену в декілька шарів, і розливаємо по підготовленим ємкостей. Також можна використовувати замість цукру мед. Тільки тоді ягоди відразу заливаємо горілкою, наполягаємо також тиждень, а після додаємо мед і наполягаємо ще 3 дні.
Рецепт приготування желе з морошки
Інгредієнти: стигла ягода морошка – 1 кг; цукор – 1 кг. Приготування Вимиті ягоди морошки пропускаємо через соковижималку або перетираємо через сито. А в отриманий сік всипаємо цукор, перемішуємо, даємо постояти до його розчинення і розкладаємо по банках.
Рецепт киселя з ягоди морошки
Інгредієнти: ягоди морошки – 100 г; крохмаль – 50 г; цукор – 100 г; вода – 1 літр. Приготування Для приготування киселю ягоди морошки расталкиваем, заливаємо гарячою водою і доводимо до кипіння. Витримуємо на малому вогні 10 хвилин, після чого перетираємо через сито. В отриману масу додаємо розведений у 100 мл холодної води крохмаль, цукор і знову доводимо до кипіння, помішуючи. Охолоджуємо кисіль і розливаємо по чашках.