Чорноплідна горобина, як і будь-яка горобина взагалі, до вживання в сирому вигляді не призначена. Найчастіше з яскравих ягідок варять варення, желе , узвари й сиропи, які допомагають впоратися з простудні захворювання протягом усього холодного часу року.
Із-за своєрідного різкого смаку, чорноплідна горобина рідко вживається у складі компотів і желе, найчастіше її смак забивають цукром, прянощами та іншими добавками, щоб отримати виняткову користь від цих унікальних ягідок. Про приготуванні сиропу з чорноплідної горобини ми поговоримо далі.
Рецепт сиропу з чорної горобини
Користь сиропу з чорноплідної горобини, приготованого по нижченаведеному рецептом, незаперечна, але вживати його в чистому вигляді не варто з-за дуже високої концентрації. Як правило, такий сироп додатково розводять гарячою водою у співвідношенні 1:2 і п'ють його як компот.
Інгредієнти: чорноплідна горобина - 125 кг; чиста вода - 2 л; цукровий пісок - 2 кг; кислота лимонна - 65 р. Приготування Чисту воду доводимо до кипіння і з'єднуємо її лимонною кислотою. Для більшої натуральності кислоту можна замінити соком натуральних лимонів, а їх цедру додати в сироп для приємного цитрусового аромату. Слідом за кислотою в каструльку з водою відправляємо і ягоди горобини. При цьому перед додаванням горобину слід перевірити на цілісність, при необхідності перебрати, промити і обсушити.
Накриваємо каструльку з основою для сиропу кришкою і добре закутуємо. Залишаємо ягоди у воді на добу, щоб вони розм'якшилися і віддали воді всю свою користь. Після закінчення часу, проціджуємо напій, сік виливаємо назад у каструльку, а ягоди викидаємо. Додаємо в сік цукор, добре перемішуємо і розливаємо по пляшках або чистим банкам. Накриваємо сироп кришками і зберігати в прохолодному місці. За рахунок наявності лимонної кислоти у своєму складі, як натурального консерванту, сироп може зберігатися до року.
Сироп з чорної горобини з вишнею
На початку статті ми вже згадували про різних прийомах, які придумують для того, щоб заглушити смак і запах горобини. Одним з таких прийомів стане додавання в основу сиропу вишневих листя. Користь від рябиного сиропу залишиться таже, а от смак і аромат зміниться на вишневий.
Інгредієнти: ягоди чорноплідної горобини - 1 кг; листя вишні - 10-15 шт.; цукровий пісок - 125 кг; лимонна кислота - 48 м; вода - 18 л. Приготування Спосіб приготування такий же, як у попередньому рецепті, з єдиною відмінністю – ягоди горобини необхідно засипати в каструлю шарами, перекладаючи кожен шар вишневими листям. Як тільки всі ягоди опиняться в каструльці, кип'ятимо воду, розводимо в ній лимонну кислоту і заливаємо отриманим розчином вміст каструлі. Накриваємо основу для сиропу і залишаємо її на дві доби.
Після закінчення часу проціджуємо сік, а ягоди і листя викидаємо, або пускаємо на приготування настоянки. У горобиновому соку розвести цукор, доводимо сироп до кипіння і розливаємо по стерильним банкам. Закатуємо і зберігаємо в прохолоді до моменту потреби.
Готовий сироп також розводиться водою перед вживанням. Також можна додавати ложку-другу ласощі в чашку чаю або кави в якості підсолоджувача.
Сироп з чорноплідної горобини на зиму
Інгредієнти: чорноплідна горобина - 1 ст.; бутони гвоздики - 5 шт.; тертий імбир -1 ст. ложка; паличка кориці; вода - 500 мл; квітковий мед - 1 ст. Приготування У каструльку закладаємо ягоди, бутони гвоздики, корицю, тертий імбир і заливаємо все водою. Доводимо вміст каструлі до кипіння і уварюють протягом 20-30 хвилин або до тих пір, поки об'єм не зменшиться вдвічі. Проціджуємо сироп через сито, додаємо мед в розчин і переливаємо його в чистий бутель або банку. Зберігати сироп слід в холодильнику.