Вернуться назад Распечатать

Желе із слив

Желе із слив
Приготування желе може в підсумку дати не тільки смачний і легкий десерт, але й оригінальну домашню заготовку, яка стоятиме пліч-о-пліч з варенням і джемами всю зиму. У рецептах далі ми вирішили розібратися з тим, як приготувати желе з сливи.

Варення-желе з сливи


Інгредієнти:

  • сливи - 25 кг;

  • вода - 1 1/2 ст.;

  • пектин - 50 г;

  • вершкове масло - 1/2 ч. ложки;

  • цукор - 6 1/2 ст.


  • Приготування
    Якщо ви хочете заготовити желе із слив на зиму, то попередньо вимийте, обсушіть і стерилізуйте на пару банки так, щоб вони були готові одночасно з варенням. Разом з банками стерилізуються і кришки.
    Сливи очищаємо від кісточок і разом з шкіркою пропускаємо через м'ясорубку, щоб отримати густе сливове пюре. Перекладаємо пюре в емальований каструлю, додаємо воду і доводимо все до кипіння, після чого зменшуємо вогонь і варимо желе 10 хвилин на повільному вогні, постійно помішуючи. Варка допоможе вивільнити з сливової шкірки пектин, який виступить в ролі природного згущувача желе.
    Іншу глибоку каструлю покриваємо трьома шарами марлі і проціджуємо фруктову масу крізь неї. У результаті повинно вийти близько 5 1/2 склянки густого сливового соку. Так як зараз концентрація пекіна в соку недостатня для того, щоб перетворити його в желе, ми додаємо покупної пектин, ретельно вимішуючи. Якщо поставити джем на плиту зараз. то він швидко почне піниться, щоб уникнути цього достатньо покласти в каструлю шматочок вершкового масла. Варимо желе при постійному кипінні, додаємо цукор і знімаємо каструлю з вогню через хвилину.
    Розливаємо желе зі слив з підготовленим банкам, закатуємо і залишаємо остигати в теплі перед розміщенням на зберігання.

    Желе із слив і яблук


    Інгредієнти:

  • яблука - 1 кг;

  • сливи - 750 г;

  • вода - 3 ст.;

  • вершкове масло - 1/2 ч. ложки;

  • цукор - 7 1/2 ст.;

  • пектин - 60 р.


  • Приготування
    Очищені від шкірки і серцевини яблука, разом з шматочками слив без кісточок, кладемо в каструлю і заливаємо водою. Ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння, а потім зменшуємо жар, накриваємо каструлю кришкою і варимо фрукти близько 10 хвилин, розминаючи яблука і сливи пресом в процесі приготування.
    Отриману масу проціджують через 3 шари марлі. Відміряємо 5 склянок отриманого соку (можна додати води, якщо не вистачає) і повертаємо їх на вогонь. Змішуємо сік з цукром, додаємо масло і пектин. Варимо сік на середньому вогні при постійному кипінні близько хвилини, а потім розливаємо желе по стерильним банкам і закатуємо.

    Желе зі сливи з желатином


    Інгредієнти:

  • сливи - 500 г;

  • цукор - 50 г;

  • вода - 200 мл;

  • Рислінг - 175 мл;

  • кориця - 2 палички;

  • гвоздика - 2 бутона;

  • желатин - 5 аркушів.


  • Приготування
    Сливи розрізаємо навпіл, виймаємо кісточки, а потім дрібно нарізаємо м'якоть плодів і закладаємо її в емальовану каструльку. Заливаємо сливи водою, додаємо цукор, корицю, гвоздику і варимо все близько 10 хвилин або до тих пір, поки плоди не розпадуться. Після, проціджуємо масу через кілька шарів марлі, щоб в результаті отримати близько 5 склянок соку. Розводимо Рислінг водою так, щоб рідини вийшло близько 500 мл.
    Желе із слив
    Вливаємо отриману суміш в джем і ретельно перемішуємо. Відбираємо трохи основи для нашого желе і заливаємо нею листи желатину. Залишаємо желатин розбухнути близько 10 хвилин, а потім повністю розчиняємо його на водяній бані. Змішуємо желатин зі сливовим соком і розливаємо желе по банкам.
    Якщо ви хочете заготовити сливове желе на зиму, то попередньо стерилізуйте банки на пару, в мікрохвильовій печі або в духовці. До речі, прянощі у цей рецепт додавати не обов'язково, просто так желе вийде набагато пахучіше.