Компот з черешні можна консервувати на зиму з кісточками, так і без них, але для збереження кращих смакових якостей, бажано використовувати цілі ягоди.
Черешня є солодкою ягодою, тому готуючи компот, необхідно правильно розрахувати кількість доданого до неї цукру, щоб він не вийшов занадто нудотним.
Під час консервування можна додавати інші сорти ягід, наприклад, полуницю , яка дуже гармонійно поєднується з ягодами черешні і надає напою ще більш ароматний і насичений смак.
Про те, як приготувати компот з черешні з кісточками на зиму, ми поговоримо нижче, розкриваючи наші рецепти.
Простий рецепт компоту з черешні з кісточками на зиму
Інгредієнти: черешня свіжа з кісточками – 15 кг; цукровий пісок – 600 г; трилітрові банки – 3 шт.; вода. Приготування Трилітрові банки ретельно вимиваємо з харчовою содою і стерилізуємо на пару за п'ятнадцять хвилин кожну. Потім накладаємо по пів кілограма добре промитої черешні, очищеної від плодоніжок, і насипаємо по двісті грам цукру. Заливаємо по черзі киплячою водою до самого ободочка банки і закатуємо, попередньо простерилизованными в окропі протягом п'яти хвилин, кришками. Розгортаємо банки догори дном і відразу ж накриваємо і гарненько закутуємо теплим пледом до повного охолодження.
Компот на зиму з черешні та полуниці
Інгредієнти: черешня свіжа з кісточками – 3 кг; полуниця свіжа – 600 г; листя м'яти – 12-14 шт.; лимонна кислота – 2-3 ч. ложки; цукровий пісок – 4 склянки; вода. Приготування Ретельно промиваємо м'яту, ягоди черешні та полуниці, видаляємо плодоніжки і, за бажанням, чашолистки і укладаємо в заздалегідь простерилізовані банки. З цієї кількості ягід повинно вийти шість літрових або дві трилітрові банки, які мають бути заповнені трохи більше, ніж на половину. У кожну літрову банку кладемо по два листочки м'яти. Заливаємо вміст киплячою водою і даємо відстоятися п'ятнадцять хвилин. Потім воду зливаємо в посуд, додаємо цукровий пісок з розрахунку 180 грам (1 склянка) на один літр води, лимонну кислоту, приблизно три чайних ложки без гірки, і даємо сиропу добре закипіти. Тепер заливаємо вміст банок, закатуємо простерилизованными кришками, розгортаємо їх догори дном, закутуємо теплою ковдрою і залишаємо до охолодження. Зберігаємо готовий компот в темному і бажано прохолодному місці.
Компот на зиму з білої черешні з кісточками
Інгредієнти: біла черешня з кісточками; цукровий пісок; вода. Приготування Промиті і простерилізовані банки наповнюємо наполовину очищеної від плодоніжок і перемиті черешнею. Потім заливаємо ягоди в банках окропом під саме горлечко, даємо постояти п'ять хвилин і зливаємо. Доводимо воду до кипіння, проводимо ту ж процедуру заливання і зливання, знову ставимо посуд на вогонь і додаємо цукор з розрахунку один повний стакан (250 грам) на одну трилітрову банку. Прокипячиваем сироп протягом п'яти хвилин, заливаємо в банки і відразу ж закатуємо стерилізованими кришками. Кожну банку ставимо кришками вниз і закутуємо ковдрою до повного охолодження.
Компот із червоної черешні та яблук на зиму
Інгредієнти: червона черешня з кісточками – 3 кг; яблука – 1 кг; цукровий пісок – 400 г; лимонна кислота – 3 г; вода – 15 л. Приготування Сумішшю промитої черешні та яблук заповнюємо банки на одну третину і заливаємо киплячим сиропом, приготованого з води, цукру і лимонної кислоти. Стерилізуємо трилітрові банки тридцять хвилин, літрові - десять. Потім зафарбовуємо прокип'яченими кришками, розгортаємо догори дном і даємо охолонути.