Коктейль дійсно ульотний, недарма кажуть, що свою назву отримав на честь боїнга. Його назва фігурує у списку кращих коктейлів світу. І жодна клубна вечірка не відбувається без самого популярного алкогольного коктейлю Б-52.
Як і все геніальне, рецепт дуже простий, але приготування коктейлю Б-52 без певного навику досить складно. Ось такий парадокс.
Б-52 - тришаровий коктейль. Складові цих шарів можуть мінятися, а ось кількість завжди незмінно: або три шари, або взагалі розмішують (як один із способів приготування). З чого ж складаються шари Б-52? Зазвичай, це три лікеру різної щільності. Різна щільність необхідна для того, щоб шари не змішувалися між собою. Самий щільний лікер наливають на дно склянки, менш щільний - наливають останнім. В ролі самого щільного зазвичай виступає кавовий лікер. Середину склянки залишаємо для вершкового лікеру, зазвичай це «Бейліс» . Ну і самий легкий, наприклад, апельсиновий лікер займе «верхній поверх».
Ну і що, - скажете ви, - це ж так просто - налив один, другий, третій і готово! І будете неправі. Навіть, незважаючи на різну щільність, шари так і норовлять змішатися і зіпсувати весь вигляд цього чудового коктейлю. Не біда, ми навчимо вас, як готувати коктейль Б-52. Якщо ж з якоїсь причини ви не захочете морочитися з створенням ідеальних шарів, ми розповімо вам про інших способах приготування, для яких це вміння зовсім необов'язково. Отже, приступимо.
Коктейль Б-52 - рецепт
Інгредієнти: кавовий лікер - 20 мл; вершковий лікер - 20 мл; апельсиновий лікер - 20 мл Приготування Беремо чистий сухий стакан для коктейлю і акуратно, не потрапляючи на стінки склянки, наливаємо 20 мл кавового лікеру. Тоненькою цівкою, тепер вже по стінці склянки, вливаємо 20 мл вершкового лікеру. І ось настав останній, і самий відповідальний момент - заповнення верхнього шару. Апельсиновий лікер потрібно вливати за спеціальною ложці з гвинтовою ручкою, щоб він стікав по черешку цієї ложки, і, по мірі збільшення шару, ложку необхідно піднімати вище, щоб вона залишалася лише злегка зануреної у верхній шар.
Немає спеціальної ложечки? Підійде і звичайна. Охолодіть її гарненько, перед вживанням.
Ми познайомили вас найпоширенішим способом, як приготувати коктейль Б-52. А тепер розглянемо ряд тонкощів.
Багато любителів цього коктейлю перед вживанням підпалюють верхній шар. Виглядає це, безсумнівно, шикарно і ефектно, особливо якщо в приміщенні на цей момент досить темно. Але пити його треба через соломинку і швидко, поки верхній шар не став занадто гарячим. Вийде дуже цікавий ефект сприйняття смакових рецепторів. Крім того, що кожен шар має свій власний смак, він, до того ж ще й різної температури. Почнете пити холодний, завершення - дуже теплий. Ось така родзинка у цього способу приготування.
Деякі цікавляться, як робити коктейль Б-52 в більш простому виконанні. Такий варіант теж має місце. Коктейль
змішують, а келих ставлять на дрібно колотий лід. Так і подають на льоду.
Якщо ви маєте в своєму розпорядженні шейкер і вмієте ним користуватися, то це ще один з варіантів, як зробити коктейль Б-52: змішуйте складові в шейкері, переливати в келих для коктейля і насолоджуйтеся.
Іноді в якості верхнього шару коктейлю використовують ром або джин. А вершковий лікер замінюють текілою.
Коктейль популярний і смачний. Сильно б'є в голову, але хміль швидко проходить. Дійсно, таке круте піке боїнга.
Якщо ви знаходитесь в пошуках коктейлю для вечірки, неодмінно спробуйте рецепт "Кривавої Мері" .