Пиво вважається слабоалкогольним напоєм, який виготовляють з додаванням шишок хмелю. Виходить він у результаті спиртового бродіння солодового сусла (найчастіше - на основі ячменю) з присутністю пивних дріжджів.
Відомі різні види і сорти пива, зрозуміло, відрізняються кольором, смаком, запахом, міцністю, щільністю і деякими іншими показниками.
Пиво - найпопулярніший алкогольний напій. Якщо брати все, що тамують спрагу, то після води і чаю пиво займає третє місце за популярністю. В даний час приготування пива в домашніх умовах стає дуже модним захопленням. Багатьох людей цікавить, як приготувати домашнє пиво не надто складними способами. Слід зауважити, що в Росії, Україні, Білорусії та інших слов'янських країнах здавна існують традиції домашнього приготування улюбленого пінного напою. У цій статті ми розповімо про те, як варити пиво в домашніх умовах - у найпростіших варіантах цей процес не дуже складний, але попрацювати все ж доведеться.
Деякі важливі моменти:
Міцність пива і пивних напоїв домашнього приготування залежить від цукристості початкового сусла і тривалості процесу бродіння: чим вона довша, тим міцніше виходить пивний напій. Гарне вистоянное пиво має бути прозорим. Для приготування пива в домашніх умовах краще використовувати скляний, емальований або керамічний посуд. Також підійде посуд з нержавіючої сталі. Використання посуду з харчового пластику небажано, хоча й допустиме. Заповнюйте бродильну ємність на 3/4 об'єму, не більше. Рецепти приготування домашнього пива, наведені нижче, максимально прості, так би язикати, для початківців, просунутих краще звертатися до спеціальної літератури і обзавестися мінімумом необхідного спеціального обладнання.
Простий рецепт домашнього пива з солоду і хмелю
Інгредієнти: вода - 2 відра; кукурудзяна патока - 200 мл; ячмінний солод - 05 відра; дріжджі свіжі пресовані - 200 г (2 пачки); хміль (шишки) - 6 склянок; сіль - 1 ч. ложка (повна). Приготування З вечора заливаємо у велику (не биту) емальовану каструлю холодну воду, розмішуємо в ній ячмінний солод і залишаємо на 12 годин. З ранку додаємо в каструлю сіль, ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і варимо, помішуючи, протягом 2-х годин на малому вогні. Потім кладемо хміль у вигляді шишок і кип'ятимо ще протягом 20-30 хвилин.
Зварену рідина охолодити до теплого, проціджуємо через марлю, переливаємо в іншу простору ємність. Додаємо патоку і дріжджі. Ретельно перемішуємо і прикриваємо кришкою, але нещільно. Вичікуємо 12-24 години і розливаємо по пляшках. Вистоюємо пиво у відкритих пляшках 12 годин і потім укупориваем. Ставимо в прохолодне місце на добу. По закінченні цього часу пиво готове.
Рецепт російської медового домашнього пива
Інгредієнти: мед квітковий натуральний - 4 кг; вода холодна чиста - 20 л; хміль (шишки) - 50-80 шт.; дріжджі живі пресовані - 100 р. Приготування У велику емальовану каструлю, заливаємо двадцять літрів води, додаємо хміль і кип'ятимо на малому вогні протягом години-двох. Охолоджуємо до температури 70 градусів за Цельсієм і потроху розмішуємо мед. Остуджуємо до 25 градусів і додаємо дріжджі. Нещільно прикривають і залишаємо на 5-6 діб при кімнатній температурі.
По закінченні цього часу розливаємо пиво по пляшках і переносимо їх в прохолодне місце. Через добу закорковуємо. Через 2-3 доби пиво готове до вживання.
Рецепт домашнього пива з житнього солоду
Інгредієнти: житній солод - 2 кг; вода - 10 л; цукор-пісок - 1 кг; дріжджі свіжі пресовані - 50 г; хміль - 50 р. Приготування Солод, хміль і цукор заливаємо водою в емальованій каструлі і проварюємо протягом години при слабкому кипінні.
Отриману суміш остуджуємо, проціджуємо і додаємо дріжджі. Залишаємо в теплому місці для бродіння на 3-е суток.
Проціджуємо і розливаємо по пляшках. Через 12 годин пляшки закриваємо і переносимо у прохолодне місце. Через 5 днів пиво готове.
Відомі і інші нескладні рецепти домашнього приготування пива. Занурившись в таке цікаве і захоплююче заняття як домашні пивоваріння, ви зможете самостійно втілити їх і модифікувати під свої смаки.
Любителі пінного напою також неодмінно оцінять рецепт імбирного пива і домашнього еля також на основі імбиру.