Брага - це найпопулярніший алкогольний напій, який прийшов до нас ще з сивої давнини. Його виготовляли в Стародавній Русі з різних соків: березового, кленового тощо Цей п'янкий напій деякі дотепер роблять з різного сировини у себе вдома. Його також використовують в якості основного компонента для перегону самогону. У чистому вигляді такий напій зберігається не довго - його рекомендується вживати відразу ж після приготування. Давайте розглянемо з вами рецепти приготування браги з варення.
Рецепт браги з варення
Інгредієнти: полуничне варення - 1 л; тепла кип'ячена вода - 3 л; цукор - 350 г; свіжі дріжджі - 100 р. Приготування Давайте розберемося, як зробити брагу з варення. Варення з'єднуємо з цукром, вливаємо теплу кип'ячену воду і розмішуємо до повного розчинення крупинок. Додаємо свіжі дріжджі і отриману рідину перелити у велику ємність. Накриваємо нещільно кришкою і ставимо на 2-3 дні в тепле місце для бродіння. Як тільки процес бродіння закінчиться, проціджуємо суміш через марлю в чисту банку, додаємо ще трохи цукру за смаком і залишаємо ще дня на 3. За цей час у вас на дні банки повинен утворитися осад. Після закінчення часу зливаємо готову брагу з осаду і прибираємо в холодильник. Напій повинен вийти досить міцним і приємним на смак. Ось і все, брага для самогону з варення готова!
Брага з варення без дріжджів
Інгредієнти: смородинове варення - 1 кг; кип'ячена вода - 25 л; родзинки - 120 р. Приготування Розглянемо ще один варіант, як готувати брагу з варення. Беремо старе варення, розводимо його водою, додаємо ізюм і ставимо на кілька днів для бродіння. Родзинки заздалегідь не моє, щоб не змити знаходяться на поверхні сушених ягід дріжджі. Після закінчення бродіння домашнє вино профильтровиваем, розливаємо в пляшки і закорковуємо пробками.
Брага з малинового варення
Інгредієнти: вода кип'ячена - 2 л; варення - 1 л; цукровий пісок - за смаком; ізюм - 100 г; винні дріжджі. Приготування Давайте розглянемо простий спосіб, як поставити брагу з малинового варення . Отже, заздалегідь готуємо добре вимиту і містку ємність - скляну виноробну бутель, або флягу для молока. Якщо ви плануєте зробити трохи браги, то буде досить трилітрової банки. Кладемо в посудину старе, засахарившееся варення і заливаємо його холодною кип'яченою водою. Тепер додаємо цукровий пісок, щоб бражка за смаком вийшла в міру солодка, але не нудотно. За бажанням можете додати родзинки або подрібнене до стану кашки солодкі ягоди і фрукти. Далі ставимо ємність на слабенький вогонь і, постійно помішуючи, суміш підігріваємо. Вимикаємо вогонь і даємо рідини трохи охолонути. А ми тим часом готуємо закваску: свіжі дріжджі розводимо в теплій воді до однорідності. Акуратно виливаємо закваску в сусло і все добре перемішуємо.

Перекладаємо масу обережно в бродильну ємність і ставимо на водяний затвор. Прибираємо флягу в тепле місце або просто ставимо ближче до батареї. Даємо бразі з варення гарненько перебродити - зазвичай це відбувається протягом 8-15 днів. Не забувайте щодня перемішувати сусло спеціальним веслом або дерев'яною палицею.
Після закінчення часу, знімаємо з осаду перебродившую рідина, вичерпавши її невеликим ополоником або використовуючи спеціальний гуязикай шланг. Потім ретельно проціджуємо бражку з варення крізь дрібне сито або білий фланелевий мішечок. Ось і все, смачний і ароматний алкогольний напій готовий. Його вживають достатньо каламутним, а ось очищений прозорий самогон вийде у вас тільки в результаті подальшої перегонки браги.