Грушеве вино надзвичайно ароматне, від того і користується великою популярністю в різних регіонах Росії. Однак варто враховувати і той факт, що самі плоди слабо придатні для виноробства, так як містять багато дубильної кислоти і в підсумку дають досить мутний і несмачний напій.
Щоб зробити правильне домашнє вино з груші, необхідно брати зеленуваті, недозрілі плоди з кісточками, які тільки починають корічневеть, інакше вино вийде дуже каламутним і слизових.
Що ж, давайте детальніше розберемося з тим, як робити вино з груш.
Як приготувати вино з груш?
Інгредієнти: груші - 5 кг; цукор - 25 кг; вода - 5 л Приготування Воду спочатку слід перекип'ятити (якщо вона поганої якості), а після охолодити і розчинити в ній цукор.
Груші моєму, очищаємо від гнилі і плодоніжок і нарізаємо невеликими шматочками. Шматочки плодів закладаємо в суху і чисту ємність для бродіння, вона може бути виготовлена зі скла або емальованого металу. Слідом за грушами виливаємо цукровий сироп і наповнюємо ємність для бродіння чистою водою до країв. Після цього можна залишити вино на бродіння в темному і теплому місці. Дізнатися про закінчення бродіння можна, попередньо вдягнувши на шийку ємності для бродіння гумову рукавичку. Як тільки рукавичка здується - бродіння закінчилося, так як перестала виділятися вуглекислий газ.
Тепер сусло необхідно процідити, розлити по пляшках, закупорити і залишити на доброджування на 1-2 місяці.
Домашнє вино з груш і яблук
Освіжаючий вино з груш і яблук особливо приємно вживати в охолодженому вигляді, воно може послужити в якості прохолодного напою, або аперитиву.
Інгредієнти: яблука - 2 кг; груші - 2 кг; цукор. Приготування Перед тим як зробити вино з груші і яблука, самі плоди протираємо сухою ганчірочкою, щоб не змити всю корисну для бродіння мікрофлору. Після цього з плодів слід видалити серцевину і віджати сік. В даному випадку зручно скористатися соковижималкою, однак якщо такої немає, то достатньо просто натерти плоди на тертці, а після віджати перетерту м'якоть.
Сік перелити в чисту тару для бродіння, накриваємо тканиною і залишаємо на 3 дні. Перші два дні майбутнє вино необхідно періодично перемішувати, а на третій цього робити не потрібно, так як повинна осісти мезга.
По закінченню 3 днів у вино можна додавати цукор, але не більш 250 г на 1 л напою - чим більше цукру, тим міцніше вино. Після цього напій можна розливати по пляшках і закупорювати пробками з трубочками, або перев'язувати гуязиками рукавичками, щоб визначити термін закінчення бродіння. Домашнє вино з груш буде готове через 15-2 місяці після закінчення бродіння.
Грушевий сидр Любителі ігристих вин неодмінно зрадіють домашньому грушевого сидру.
Інгредієнти: груші - 3 кг; цукор - 450 р. Приготування Груші протираємо сухою ганчірочкою і залишаємо в теплі на 2-3 дні.
За цей час на поверхні плодів розвинеться необхідна мікрофлора. Плоди подрібнюємо за допомогою м'ясорубки, або блендера і поміщаємо отриману кашку в чисту ємність для бродіння. Туди ж відправляємо цукор з розрахунку 120-150 г на кілограм плодів. Горлечко ємності накриваємо тканиною і залишаємо масу бродити 3-4 дні, не забуваючи перемішувати кожен день.
Як тільки перший етап бродіння завершиться, необхідно віджати сік від м'якоті і перелити в інший посуд, шийку якої закриваємо водяним затвором. Стежимо за закінченням процесу бродіння (1-15 місяці), після якого необхідно відфільтрувати сидр, розлити по пляшках і залишити дозрівати на 3 місяці.
Смачне незвичайне вино можна зробити не тільки з груш, але і з абрикосів , яке припаде до смаку багатьом.