Вино з вишні є, мабуть, однією з найбільш популярних різновидів цього напою після виноградного . Бурштиновий колір, прозорість, а головне смак напою заслужено завоювали почесне місце серед любителів вина.
В класичному варіанті, вино з вишні своїми руками роблять шляхом зброджування соку, проте крім цього способу є ще безліч інших.
Класичне саморобне вино з вишні
Той самий класичний спосіб, займає мало сил, але багато часу.
Інгредієнти: вишня - 3 кг; вода - 3 л; цукор - 3 кг. Приготування Ягоди не моє, щоб не позбавиться від потрібної для бродіння мікрофлори. Засипаємо вишні прямо в бутель (можна з кісточками, якщо любите терпкий присмак напою) і заливаємо теплим цукровим сиропом. Зав'язуємо шийку бутля кількома шарами марлі і залишаємо бродити на 45-50 днів.
Вино з заграв вишні по цьому рецепту виходить досить солодким і дуже міцним, тому бажаючі послабити смак і міцність напою можуть додати в два рази менше цукру.
Вино з соку вишні
Просте вино з соку вишні також готується досить швидко. На виході виходить міцне столове вино.
Інгредієнти: вишневий сік - 10 л; цукор - 15 кг; вода - 2 л; лимонна кислота - 10 р. Приготування Свіжовичавлений вишневий сік змішуємо з цукром і водою, додаємо трохи лимонної кислоти і залишаємо бродити в теплому місці до закінчення газоутворення. Перебродив сік необхідно процідити і дати постояти ще 2 місяці, після чого напій можна розливати по пляшках і зберігати в прохолодному місці.
Вино з листя вишні
Мало хто знає, що хороше вино виходить не тільки з плодів і соку вишні, але і з листя.
Інгредієнти: вода - 7 л; листя вишні; родзинки - 1 жменя; цукор - 600 г; нашатирний спирт - 2 мл Приготування В емальованій каструлі кип'ятимо воду і закладаємо в неї вишневі листя, наминати їх з допомогою качалки на дно. Каструлю прибираємо з вогню і ставимо в тепле місце на 3 дня.
По закінченню часу сусло перелити в інший посуд і закладаємо до нього цукор і жменю родзинок (на поверхні ягід знаходяться необхідні для бродіння мікроорганізми, які замінять винні дріжджі). Стимулювати бродіння і регулювати міцність напою буде нашатирний спирт, після додавання якого, залишаємо посуд для бродіння на 8-12 днів.
В процесі бродіння необхідно пробувати вино - воно повинно бути в міру солодким.
Як тільки шапка піни спала - бродіння закінчилося, напій можна проціджувати і розливати по пляшках. Як тільки молоде вино стане прозорим, його знову потрібно буде розлити по пляшках (пластикових) і стежити за рівнем вуглекислого газу в них: як тільки пляшка стане щільною - газ необхідно випустити.
У процесі дозрівання необхідно 2-3 рази злити утворюється осад. Як тільки вино стане прозорим - воно готове до вживання.
Приготування домашнього вина з вишні по цьому рецепту займає чимало часу, але результат того вартий.
Вино з вишні на горілці
Любителі кріплених вин напевно оцінять вино з вишні, приготоване на горілці.
Інгредієнти: вишні - 3 кг; цукор - 1 кг; вода - 750 мл; горілка - 500 мл; родзинки - 1 жменя. Приготування Із стиглих вишень видавлюють сік і змішують його з водою і 2/3 цукру. Перед тим, як поставити вино з вишні на бродіння, в нього необхідно ввести закваску, в якості якої у нас виступає жменю родзинок. Бродіння сусла займе близько тижня, після чого вино можна додавати горілку.
Спиртованное вино витримуємо ще 5 днів, фільтруємо, додаємо решту цукру і розливаємо по пляшках. Як тільки напій стане прозорим - вино готове до вживання.