Вино з агрусу за смаком практично не поступається виноградному. І якщо у вас на дачі багатий урожай агрусу, обов'язково спробуйте зробити домашнє вино. Для цього більше підійдуть сорти з великими, соковитими жовтими або червоними ягодами. Вино з перезревшего агрусу вийде каламутним і позбавленим смаку, тому дуже важливо вчасно зняти ягоди з куща, і тут же пустити їх у справу. Через добу агрус почне псуватися, і божественний напій вже не вийти. Рецепти домашніх вин з агрусу вельми різноманітні. Готують, як правило, десертні і кріплені сорту.
Домашнє вино з червоного агрусу
Інгредієнти: аґрус - 15 кг; цукор - 1 кг; вода - 15 кг. Приготування Агрус моєму, тиснемо дерев'яним товкачем і перекладаємо в скляний бутель. Кип'ятимо воду, засипаємо в неї цукор, і готуємо сироп. Коли він охолоне, заливаємо ягоди. Стежимо, щоб залишалося місце для бродіння, і суміш наповнювала посудину не більше, ніж на 2/3. Зав'язуємо шийку марлею і ставимо на тиждень в темне прохолодне (16-18° C) місце. Кожен день сусло перемішуємо.
Сік, що виділився, проціджуємо через марлю в іншу посудину, закорковуємо пробкою, в центрі якої робимо отвір для гумової трубки. Інший її кінець опускаємо в баночку з водою. Так принаймні бродіння буде виходити вуглекислий газ, а в бутель не потрапить повітря. Інакше замість солодкого вина отримаємо оцет.
Коли через кілька днів випаде осад, а рідина стане прозорою, розливаємо вино по пляшках і витримуємо ще пару місяців. Після можна як самим насолоджуватися крижовниковим вином, так і друзів пригощати. Тим більше, що зберігати більше року цей напій не рекомендується - його смак може сильно погіршитися.
Рецепт домашнього вина з агрусу на меду
Інгредієнти: агрус (червоний) - 5 кг; хліб - 05 кг; мед - 05 кг. Приготування Стиглий агрус перебираємо, щоб не було зіпсованих ягід. Промиваємо проточною водою, даємо обсохнути і засипаємо в бутель. Повністю заливаємо холодною кип'яченою водою. Залишаємо бродити на 4 місяці.
Житній хліб нарізаємо шматочками і щедро мажемо медом, даємо підсохнути і додаємо до ягід. Закриваємо бутель клапаном, через який буде йти вуглекислота, і прибираємо вино в темне місце ще на 4 місяці.
Після рідину проціджують, і домашнє вино можна відразу пити. Для більш тривалого зберігання, якщо залишиться від першої дегустації, розливаємо по пляшках. Оптимальна температура - 8-12° C.
Приготування домашнього вина з агрусу на коньяку
Інгредієнти: агрус (червоний) - 4 кг; цукор - 2 кг; коньяк - 2 ст. Приготування Ягоди перебираємо, промиваємо, даємо обсохнути і перекладаємо в емальовану посудину відповідного розміру. Розминаємо агрус дерев'яним товкачем і прибираємо на 4 дні в прохолодне місце.
Потім сік, який виділився зливаємо в бутель, а мезгу заливаємо літром теплої кип'яченої води, перемішуємо і віджимаємо в тугіше ємність, до основного соку. Додаємо цукор, розмішуємо до повного його розчинення. Накриваємо марлею і залишаємо «побродити» 3-4 місяці. Все це час кожні 4 дні підливаємо по півсклянки холодної кип'яченої води.
Коли ж процес основного бродіння закінчитися, зариваем бутель з кришкою клапаном. В такому стані вино буде дозрівати 4-5 місяців. Вистояне вино переливаємо в інший бутель, додаємо коньяк і витримуємо його ще місяць. Після напій можна розливати по пляшках.
Домашні вино з агрусу і червоної смородини
Інгредієнти: аґрус - 3 кг; смородина червона - 1 кг; цукор - 2 кг; вода - 3 л. Приготування Всі ягоди перебираємо, промиваємо. Відокремлюємо смородину від черешків і пропускаємо ягоди через м'ясорубку разом з аґрусом. Кип'ятимо воду і розчиняємо цукор. Заливаємо цим сиропом перетерті ягоди. Ємність, у якій проходить бродіння, не повинна бути заповнена більше, ніж на 3/4. Накриваємо її марлею і залишаємо в теплому місці на тиждень. Не забуваємо періодично помішувати. Коли випаде осад, а вино стане світлим і прозорим, розливаємо його по пляшках, закорковуємо і витримуємо в темному прохолодному місці 2-3 місяці. По закінченню цього терміну молоде вино з смородини і аґрусу готове до вживання.