Чорну смородину нерідко використовують в різних кулінарних рецептах, у тому числі алкогольних. Для приготування лікерів придатна смородина будь-яких сортів, але вона обов'язково повинна бути стиглої і свіжозібраної. Крім того, велику роль у цій справі відіграє якість алкоголю, воно повинно бути бездоганним. В іншому процес не вимагає великих зусиль, а результат просто приголомшливий.
Домашній лікер з ягід і листя чорної смородини
У цьому рецепті лікеру з чорної смородини використовують не лише ягоди, а й листя. Лікер виходить злегка терпким і дуже ароматним.
Інгредієнти: ягоди чорної смородини - 1 склянка; вишневі листя - 100 шт.; листя чорної смородини - 10 - 15 шт.; вода - 2 л; цукор - 600 г; лимонна кислота - 15 ч. ложки; спирт (або 1 пляшка горілки) - 250 р. Приготування Ягоди і листя моєму і заливаємо водою, доводимо до кипіння. Проварюємо 30 хвилин на маленькому вогні. Зливаємо отриманий відвар, додаємо в нього цукор і лимонку. Знову доводимо до кипіння, щоб цукор і лимонна кислота розчинилися. Відціджуємо сироп і остуджуємо. В охолоджений сироп вливаємо спирт або горілку, лікер готовий.
Лікер з чорної смородини
Інгредієнти: чорна смородина; горілка; цукор. Приготування Смородину промиваємо й обсушуємо, складаємо у велику скляну банку і заливаємо горілкою так, щоб повністю закрити ягоди. Закатуємо кришку і ставимо в сухе темне місце.
В середині грудня дістаємо банку і виливаємо вміст у велику каструлю. Розминаємо ягоди, щоб з них виділився сік (можна використовувати блендер) і протираємо все через дрібне сито,
ретельно відфільтровуючи рідина.
На кожні 500 мл процідженої рідини додаємо 500 г цукру і ще 125 мл горілки. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння на слабкому вогні, знімаємо піну, чекаємо повного розчинення цукру. Проварюємо до сиропоподібну стану, але не можна переварювати, інакше вийде желе. Гарячий лікер розливаємо в стерилізовані банки або пляшки з щільно кришкою, що загвинчується. Зберігаємо в темному і сухому місці.
Любителям алкогольних напоїв з ягід неодмінно припадуть до смаку полуничний або малиновий лікери , які приготувати в домашніх умовах не складе праці.