Вернуться назад Распечатать

Горіховий лікер

Горіховий лікер
Тягучий, чорнильного кольору лікер з волоських горіхів ночино (nocino) в середні століття використовувався ченцями виключно в медичних цілях, сьогодні ж на півночі Італії його готують практично в кожній родині. Італійці настільки люблять цей міцний, гірко-солодкий напій, що в багатьох містах проводять конкурс на кращий горіховий лікер року. За існуючою традицією зелені волоські горіхи для ночино збирають в ніч з 24-го на 25-е червня. По-перше, тому що вони до цього моменту досягають необхідної молочної зрілості. А по-друге, для італійців це особлива, чарівна ніч.

Рецепт горіхового лікеру


Інгредієнти:

  • горіхи волоські - 29 шт.;

  • спирт (96%) - 15 л;

  • вода - 400 мл;

  • кориця - 1 паличка;

  • гвоздика - 10 шт.;

  • лимон - 1 шт.


  • Приготування
    Вибираємо горіхи з непошкодженою зеленою шкіркою. Промиваємо їх, розрізаємо на 4 частини і заповнюємо горіхами 3-х літрову банку. Заливаємо їх спиртом. Додаємо половину порції цукру, корицю, гвоздику і цедру одного лимона (зрізаємо дуже гострим ножем тільки жовтий шар шкірки). Закриваємо банку кришкою і ставимо її на сонце.
    З останків цукру і води на повільному вогні варимо густий сироп і, в разі необхідності, доливаємо його в банку, щоб горіхи були повністю покриті рідиною. Через пару місяців, коли лікер придбає глибокий
    Горіховий лікер
    чорнильний колір, доливаємо в банку залишився цукровий сироп і ховаємо її в темне місце ще на місяць. У день осіннього рівнодення горіховий лікер фільтруємо через 3 шари марлі і розливаємо по пляшках. Витримувати його в прохолодному темному місці слід рік, але найчастіше відкорковують пляшки вже до Різдва. Оскільки лікер із зелених волоських горіхів дуже міцний, його рекомендують пити після їжі, сильно охолодженим і невеликими чарками або ж розводити горіховий лікер водою.
    Любителям таких незвичайних напоїв пропонуємо спробувати малиновий або м'ятний лікери . Вони неодмінно прикрасять вашу вечірку або домашнє застілля.