Тягучий, чорнильного кольору лікер з волоських горіхів ночино (nocino) в середні століття використовувався ченцями виключно в медичних цілях, сьогодні ж на півночі Італії його готують практично в кожній родині. Італійці настільки люблять цей міцний, гірко-солодкий напій, що в багатьох містах проводять конкурс на кращий горіховий лікер року. За існуючою традицією зелені волоські горіхи для ночино збирають в ніч з 24-го на 25-е червня. По-перше, тому що вони до цього моменту досягають необхідної молочної зрілості. А по-друге, для італійців це особлива, чарівна ніч.
Рецепт горіхового лікеру
Інгредієнти: горіхи волоські - 29 шт.; спирт (96%) - 15 л; вода - 400 мл; кориця - 1 паличка; гвоздика - 10 шт.; лимон - 1 шт. Приготування Вибираємо горіхи з непошкодженою зеленою шкіркою. Промиваємо їх, розрізаємо на 4 частини і заповнюємо горіхами 3-х літрову банку. Заливаємо їх спиртом. Додаємо половину порції цукру, корицю, гвоздику і цедру одного лимона (зрізаємо дуже гострим ножем тільки жовтий шар шкірки). Закриваємо банку кришкою і ставимо її на сонце.
З останків цукру і води на повільному вогні варимо густий сироп і, в разі необхідності, доливаємо його в банку, щоб горіхи були повністю покриті рідиною. Через пару місяців, коли лікер придбає глибокий
чорнильний колір, доливаємо в банку залишився цукровий сироп і ховаємо її в темне місце ще на місяць. У день осіннього рівнодення горіховий лікер фільтруємо через 3 шари марлі і розливаємо по пляшках. Витримувати його в прохолодному темному місці слід рік, але найчастіше відкорковують пляшки вже до Різдва. Оскільки лікер із зелених волоських горіхів дуже міцний, його рекомендують пити після їжі, сильно охолодженим і невеликими чарками або ж розводити горіховий лікер водою.
Любителям таких незвичайних напоїв пропонуємо спробувати малиновий або м'ятний лікери . Вони неодмінно прикрасять вашу вечірку або домашнє застілля.