Коктейлі - це порівняно новий винахід людини. Про те, як придумали змішувати напої, існує багато легенд. В одній з них кажуть, що вперше коктейлі винайшли в Америці, під час популярних тоді півнячих боїв. Глядачі, що спостерігали за поєдинками птахів, весь час пили різні напої, випадковим чином доливаючи і змішуючи їх. Виходили досить незвичайні, а то й химерні суміші не тільки за смаком, але і по кольору, що нагадують різнобарвний півнячий хвіст. Так вийшло назва «коктейль», що означає «півнячий хвіст».
В наш час коктейлі дуже популярні, вигадано багато цікавих і оригінальних рецептів, часто організовуються спеціальні прийоми. На коктейль прийомі подаються тільки коктейлі з закусками. Напої змішують у присутності гостей у тимчасово обладнаної барної стійки. Закуски подаються на окремому столі.
Для приготування коктейлів заздалегідь запасаються винами, лікерами, соками, содовою водою, льодом, фруктами. Вечір прийнято починати з менш солодких напоїв, поступово переходячи на більш солодкі, наприклад лікери. Давайте розглянемо, з чим п'ють лікери, яку готують до них закуску, а також найбільш популярні марки випускаються лікерів.
Як пити лікер «Бейліз»?
Це ірландський алкогольний напій, що готується в основному з вершків і віскі, виробленого теж в Ірландії, масла рослинного походження з додаванням карамелі, цукру, какао. Випускають також цей лікер з кавовим або з полуничним наповнювачем.
Подають «Бейліз» у спеціальних лікерних чарках, в основному до десерту, наприклад до морозива або до кави. Якщо лікер входить до складу коктейлю, то він подається в більш об'ємному келиху, часто з льодом. Зверху посипають шоколадною стружкою.
Як пити лікер «Шерідан»?
«Шерідан» теж відноситься до лікерів ірландського походження. Розливають його в пляшку оригінального дизайну, розділену на дві частини. В одній секції знаходиться ванільний напій з вмістом білого шоколаду, а в другій шоколадно-кавовий.
«Шерідан» відмінно поєднується в коктейлі з шампанським, а також з більш міцними алкогольними напоями, такими як віскі, джин, горілка, бренді та інші. Його подають до фруктових десертів і до морозива.
Як пити лікер «Малібу»?
Лікер «Малібу» виробляють в Шотландії. Основою для нього служить, привезений з острова Барбадос, ром. Міцний напій очищають, підсолоджують і ароматизують екстрактами екзотичних фруктів: манго, маракуйєю, бананом, кокосом або ананасом.
У чистому вигляді «Малібу» подають до морозива або до фруктових салатів. Дуже популярний цей лікер у складі коктейлів, як з безалкогольними соками і содовою водою, так і зі спиртними складовими.
Коктейль фрифол Інгредієнти: лікер Малібу - 20 г; віскі - 30 г; лимонний сік - 10 г; ананасовий сік - 50 г; фрукти; колотий лід. Приготування Всі компоненти з'єднуємо і збиваємо. Переливаємо в коктейльну чарку, прикрашаємо шматочком ананаса. У коктейль опускаємо консервовану вишню.
Як правильно пити лікер «Пінаколада»?
Це лікер зі смаком ванілі, кокоса і вершків, придуманий пуэрториканцами. У якості алкогольної складової використовується ром. З-за приторного смаку, лікер «Пінаколада» п'ють, в основному, розбавляючи з іншими напоями.
Коктейль Кокомо Джо Інгредієнти: лікер Пінаколада - 30 г; білий ром - 20 г; банановий лікер - 20 г; апельсиновий сік - 60 г; банан, апельсин; лід. Приготування Половинку банана збиваємо в блендері разом з усіма рідкими складниками. Перелити в охолоджений келих льодом і прикрашаємо кружечком апельсина.
З чим пити лікер «Куантро»?
«Куантро» виробляють у Франції вже більше 150 років з солодкого і гіркого видів апельсинів. Порівняно з іншими лікерами куантро має високу міцність, близько 40%.
У чистому вигляді апельсиновий лікер вживають з льодом, в коктейлях - розбавляють соками, содової, водою або іншими газованими напоями. Часто «Куантро» додають в чай або каву.