Вернуться назад Распечатать

Яєчний лікер

Яєчний лікер
Згідно з легендою, традиція готувати яєчний лікер прийшла з Бразилії. Місцеві індіанці робили напій на основі міцної кашаси, меду, спецій і фрукта авокадо (від назви цього фрукта лікер і отримав свою назву Advocat, не пов'язане з юриспруденцією). Португальські колоністи перейняли спосіб виготовлення напою, однак авокадо в Європі не прижилося, тому примхливий фрукт стали замінювати яєчними жовтками. В даний час яєчний лікер адвокат (Advocaat) виробляють у Голландії і в Австрії. Це яскраво-жовтий густий кремоподібний напій з гладкою, однорідною, бархатистою текстурою міцністю від 14 до 20%, являє собою суміш виноградного бренді і егг-нога (тобто яєчних жовтків з цукром і вершками).
Смачний яєчний лікер можна приготувати і в домашніх умовах. Зрозуміло, краще використовувати для приготування свіжі курячі яйця дієтичні або перепелині у відповідній пропорції щоб уникнути сальмонельозу.

Рецепт яєчного лікеру


Інгредієнти:

  • жовтки курячих яєць - 10 шт.;

  • цукрова пудра - 200 г;

  • ваніль - 1 щіпка;

  • вершки молочні натуральні жирністю 15-20% - 130-150 мл;

  • бренді виноградне натуральне або ром світлий - 05 л;

  • сік лайма чи лимона - 1 ст. ложка.


  • Приготування
    Половину порції бренді змішаємо з вершками і розігріємо на водяній бані. Додаємо потроху цукрову пудру при безперервному помішуванні. Потрібно щоб пудра повністю розчинилася. У нас виходить сироп з однорідною ніжною текстурою. Остуджуємо його, поставивши каструльку в миску з холодною водою або льодом.
    Розбиваємо яйця і відокремлюємо жовтки. Зливаємо їх в одну ємність і туди ж додаємо другу порцію бренді і ваніль. Ретельно перемішуємо виделкою або вінчиком. Нехай суміш постоїть хвилин 30. Проціджуємо яєчну суміш в ємність з вершковою, додаємо сік лимона або лайма. Ретельно перемішуємо, не збиваючи, перелити в пляшки і укупориваем їх. Добре б тепер помістити пляшки в холодильник (але не в морозильник) на 2-і доби.
    Тепер давайте розберемося з чим пити яєчний лікер. Зазвичай цей напій використовується як один з інгредієнтів змішаних коктейлів з лікером . Подавати його в чистому вигляді слід з ложечкою, оскільки він досить густий.

    Коктейлі з яєчним лікером


    Яєчний коктейль «Касабланка»
    Інгредієнти:

  • яєчний лікер - 20-30 мл;

  • горілка з нейтральним смаком - 30 мл;

  • анісовий лікер (Самбука біла або Перно) - близько 5-15 мл;

  • сік ананаса, змішаний з соком апельсина - не більше 50 мл


  • Приготування
    Яєчний лікер
    Колотий лід засипаємо в шейкер, додаємо горілку, сік і анісовий лікер. Енергійно струшуємо протягом 1-ї хвилини через стрейнер проціджуємо в келих (tumbler). Акуратно додаємо зверху яєчний лікер.
    «Алжирський кави»
    Інгредієнти:

  • свіжозварений і охолоджений міцний чорний кави - 50 мл;

  • яєчний лікер - 30 мл


  • Приготування
    Акуратно налити яєчний лікер поверх остиглого кава . Можна присипати тертим шоколадом.