Різноманітні настоянки вважалися одним з найбільш древніх і корисних напоїв на Русі. У наші дні їх без праці можна приготувати в домашніх умовах. Ми розповімо вам, як приготувати смачну і натуральну чорничну настоянку.
Рецепт чорничної настоянки
Інгредієнти: ягоди чорниці - 12 кг; вода - 200 мл; горілка - 1 л; цукор - 200 р. Приготування Ягоди чорниці перебираємо, промиваємо й обсушуємо. Потім пересипаємо їх в чистий бутель, вливаємо воду і засипаємо цукром. Після цього додаємо горілку, щільно закриваємо кришкою і ставимо напій на кілька тижнів на сонце. По закінченні часу, настойку проціджують, розливаємо в пляшки, охолоджуємо і подаємо на стіл.
Настоянка на чорниці
Інгредієнти: чорниця - 1 кг; вода - 1 л; корінь імбиру - 2 г; дріжджі - 2 г; цукор - 3 ст.; сидр - 1 л; розмарин - 3 листочка. Приготування При приготуванні чорничної настоянки ягоди кладемо в глибоку посуд, заливаємо їх окропом, ставимо на 4 дні в прохолодне місце, а після закінчення цього терміну проціджуємо ягідний відвар. В результаті у вас повинен вийти сік, до якого ми додаємо цукор і дріжджі. Потім ставимо напій в тепле місце, щоб він перебродив, на 3 дні. Після закінчення даного терміну, все гарненько розмішуємо і ставимо ще на 3 дні, щоб суміш настоялася і осел осад. Після цього отриману настоянку проціджуємо в ємність і ставимо витримуватися хоча б на 4 місяці. Далі готове вино розливаємо в пляшки, закриваємо і ставимо в холодильник на зберігання.
Сунично-чорнична настоянка
Інгредієнти: ягоди чорниці - 500 г; ягоди суниці - 500 г; цукор - 200 г; горілка - 600 мл; кип'ячена вода - 300 мл Приготування Ягоди промиваємо, обробляємо і обсушуємо. Потім викладаємо їх в банку і пересипаємо цукром. Закорковуємо зверху кришкою і ставимо на ніч у темне місце, щоб чорниця і суниця пустили сік. На наступний день доливаємо горілку і все ретельно перемішуємо.
Пропорція у вас повинна бути така: 1/3 частина свіжих ягід і 2/3 частини горілки.
Закрити пластмасовою кришкою і прибираємо ємність в прохолодне місце приблизно на 1 місяць. Після цього настойку проціджують кілька разів: перший раз через дрібне ситечко, а другий - через кілька шарів марлі, щоб напій став кришталево-чистим. Розливаємо ягідну настоянку по пляшках, охолоджуємо і подаємо на стіл. Можна додати в неї за бажанням малину або смородину.
Шукайте ще рецепти домашніх алкогольних напоїв, тоді радимо звернути уваги на рецепти наливки в журавлини і настоянки з брусниці .