Медовуха - здавна відомий алкогольний напій, який не втратив своєї популярності і по сей день. Солодкуватий смак і приємний медовий аромат зробили медовуху улюбленицею багатьох, але ніщо не піде в порівняння з напоєм домашнього приготування. Рецептів медовухи, як і її видів, існує безліч, але ми зібрали кілька перевірених варіантів, які неодмінно прийдуться вам до смаку.
Рецепт приготування міцною медовухи з хмелем
Інгредієнти: мед - 600 г; дріжджі - 2 ч. ложки; шишки хмелю - 10 шт.; кориця - 1 ч. ложка; вода - 4 л; горілка. Приготування У каструлю наливаємо воду і доводимо її до кипіння. В окропі розводимо мед і залишаємо суміш на вогні хвилин на 5. У цей час краще не спускати з каструлі очей, так як мед дуже легко запалюється. Після закінчення часу, на поверхні рідини можна буде побачити густу білу піну, яку слід обережно зняти з допомогою шумівки. Тепер в каструлю можна відправити хміль і корицю, ретельно все перемішати і прибрати напій з вогню.
В охолоджену до кімнатної температури основу для медовухи додаємо дріжджі і знову ретельно все перемішуємо. Переливаємо медовуху в банки і залишаємо напій бродити в теплому і темному приміщенні на 2-3 дні. Як тільки з'являться перші ознаки бродіння, у вигляді білої піни на поверхні рідини, медовуху слід перелити в іншу чисту і суху банку, встановити гідрозатвор і знову залишити в теплі на 4-6 днів.
Готовий напій пропускаємо через ватно-марлевий фільтр, після чого доводимо горілкою до необхідної фортеці і розливаємо по пляшках. Медовуха на горілці, рецепт якої ми описали вище, готова до вживання.
Рецепт медовухи без кип'ятіння
Найбільш натуральним вважається рецепт приготування медовухи натурального бродіння, без використання дріжджів. В якості каталізатора тут використовується вишня або родзинки. Готовий напій містить мінімальну кількість алкоголю і злегка газовані.
Інгредієнти: вода - 2 л; мед - 100 г; родзинки - 100 р. Приготування Готується натуральна медовуха елементарно. У холодній воді розчиняємо мед, кладемо жменю родзинок (не мийте його!) і залишаємо все бродити на 2-3 дні. Як тільки напій почав бродити, основу для медовухи слід пропустити через марлевий фільтр і перелити в чисту суху тару. Через 3-4 місяці, проведених в погребі чи холодильнику, легка і смачна медовуха буде готова до вживання.
Старовинний рецепт медовухи
Приготування медовухи за старовинним рецептом також проводиться при натуральному бродінні, тільки в даному випадку в якості каталізатора використовується, житнє тісто. Тому, натуральний напій відрізняється мінімальною міцністю, але при цьому дуже солодкий і ароматний з-за великої кількості прянощів.
Інгредієнти: вода - 2 л; житнє тісто; мед - 1 кг; кориця - 6 г; кардамон - 2 г; імбир мелений - 2 р. Приготування У воді розчиняємо мед і ставимо суміш на вогонь. Варимо основу для медовухи близько 3-4 хвилин після закипання, потім знімаємо з поверхні рідини пінку і продовжуємо уварювати медовуху до тих пір, поки не википить половина рідини. Далі кладемо в розчин марлевий мішечок з прянощами і охолодити напій до кімнатної температури.
Переливаємо медовуху в ємність для бродіння з житнім тістом і залишаємо бродити при кімнатній температурі. По закінченні бродіння, напій можна профільтрувати, розлити по пляшках і закупорити. Перед вживанням медовуха повинна доброджувати близько півроку в холодному місці, після чого її знову фільтрують, розливають по чистим і сухим пляшках і залишають до вживання.