Віскі - один з найпопулярніших в світі алкогольних напоїв, його походження має свою багату історію і традиції вживання.
Багато цінителів віскі вважають, що найкраще пити його в чистому вигляді, оскільки навіть лід, деяким чином, спотворює смак цього благородного напою. Це твердження справедливо не для всіх сортів віскі (напої різняться за видами, витримці, якістю і ціною), крім того, у різних країнах існують різні традиції.
Досить популярні і коктейлі на основі віскі, їх відомо безліч рецептів, з яких можна виділити 5 найбільш цікавих.
Рецепти простих коктейлів з віскі
Для всіх коктейлів вибираємо віскі в середньому ціновому асортименті. Пити дорогий витриманий віскі краще все ж чистим, а шотландський - з водою.
Один з найпопулярніших і, безумовно, самий простий коктейль - це віскі з колою. На жаль, у цього коктейлю не існує якоїсь особливої історії появи, проте походження виразно американське.
Віскі-кола Інгредієнти: віскі або бурбон (американські сорти на основі кукурудзи) - 1 частина; кола (будь-яка) - 2-3 частини; лід - 2-4 кубика (за бажанням). Приготування У склянку типу Tumbler або інший відповідний закладаємо лід, отмериваем і наливаємо віскі і акуратно доповнюємо потрібною кількістю коли. Злегка розмішуємо. Якщо жарко, кладемо льоду більше.
А якщо холодно? Тоді готуємо коктейль «Кава по-ірландськи» .
Коктейль «Кава по-ірландськи» В один з промозглих зиязиках вечорів шеф-кухар ресторану ірландського аеропорту приготував каву з додаванням віскі для транзитних пасажирів з США. Клієнтам хотілося скоріше зігрітися, напій їм дуже сподобався.
Цей коктейль подається у спеціальному скляному бокалі на короткій ніжці з ручкою.
Інгредієнти: гарячий, щойно зварений міцний чорний кави - 80 мл; тростинний коричневий цукор - 1 ч. ложка; ірландський віскі - 40 мл; збиті натуральні молочні вершки - 30 мл Приготування Спочатку розчиняємо в каву цукор, потім вливаємо віскі і зверху акуратно ложечкою викладаємо збиті вершки (можна присипати тертим шоколадом).
Коктейль «Манхеттен» Це один із найстаріших класичних напоїв на основі віскі. Існує кілька версій його появи, проте популярний напій з 20-х років минулого сторіччя.
Інгредієнти: канадське (житнє) віскі - 60 мл; червоний солодкий вермут - 30 мл; бітер «Ангостура» - 1-4 краплі. Приготування Змішуємо віскі з вермутом і льодом в стакані змішувача ложечкою або в шейкері. Проціджуємо через тренер в Tumbler і подаємо без льоду. Келих прикрашаємо вишенькою або лимонною цедрою. Відомий і варіант з бурбоном з трохи зміненими пропорціями.
«Whiskey Sour» Перша письмова згадка цього коктейлю зафіксовано в 1862 році. Він являє собою напій з віскі, лимонного соку, цукру і невеликої кількості яєчного білка (втім, в Європі зазвичай готують без білка).
Інгредієнти: віскі американський - 40 мл; сироп цукровий - 20 мл; сік лимона - 20 мл; кілька крапель яєчного білка (щоб уникнути сальмонельозу краще використовувати перепелині яйця). Приготування Змішуємо в шейкері віскі, цукровий сироп, лимонний сік і лід. Енергійно зіб'ємо. Процідимо через тренер в коктейльний келих. Зануримо в нього коктейльну вишню.
Коктейль «Яблучний Джек» з віскі з яблучним соком Інгредієнти: віскі - 1 частина; яблучний фреш без м'якоті, проціджений - 3 частини; часточка лимона. Приготування У келих наливаємо віскі і яблучний сік. Прикрашаємо часточкою ливмона. Додаємо лід і перемішуємо.
Відомо багато інших рецептів коктейлів на основі віскі та їх варіацій, в яких його змішують з ромом, мартіні, джином, різними лікерами та іншими компонентами. Злегка попрактиковавшись, ви можете придумувати і свої варіанти, головне - не варто надмірно «забивати» смак віскі іншими інгредієнтами.
А любителям експериментів з алкоголем пропонуємо спробувати коктейлі з ромом , які сподобаються поціновувачам цього напою.