Коктейль «Манхеттен» вперше з'явився в кінці XIX століття в Нью-Йорку, США. Суміш бурбона і вермуту швидко завоювала славу далеко за океаном, особливо в Європі, де її популярність не втрачається досі.
Ідеальний «Манхеттен» подається без льоду, в келиху для Мартіні», а інгредієнти коктейль попередньо змішують в шейкері, або прямо в келиху барною ложкою.
З рецептами безсмертної коктейльної класики і його варіаціями ми познайомимося в цій статті.
Рецепт коктейлю «Манхеттен»
Інгредієнти: вермут - 20 мл; бурбон - 70 мл; бітер «Ангостура» - 1 крапля; коктейльна вишня; лимонна цедра. Приготування У шейкері з'єднуємо вермут, віскі і бітер з парою кубиків льоду, акуратно змішуємо. В келих для Мартіні» поміщаємо коктейльну вишеньку і заливаємо зверху «Манхеттен». Подаємо коктейль з вермутом , прикрасивши смужкою лимонний цедри.
«Голий Манхеттен»
Коктейль «Манхеттен», склад якого нині представлений у багатьох варіаціях, напевно знайде свого поціновувача не тільки серед представниць слабкої статі. Ось, наприклад, «Голий Манхеттен» - коктейль досить мужній, відрізняється від оригіналу відсутністю вермуту.
Інгредієнти: віскі - 100 мл; настоянка-бітер «Ангостура» - 3-4 краплі; коктейльна вишня. Приготування Келих, в якому буде подаватися коктейль охолоджуємо, наповнивши колотим льодом. У шейкер кладемо кілька кубиків льоду, наливаємо віскі і «Ангостура», швидко струшуємо. Келих для подачі звільняємо від льоду, кладемо на дно пару коктейльних вишень і заливаємо «Манхеттеном».
Роязикай «Манхеттен»
Роязикай, або кубинський «Манхеттен», відрізняється від попередників додаванням білого рому, замість бурбона.
Інгредієнти: білий ром - 100 мл; червоний вермут - 50 мл; бітер «Ангостура» - 5-6 крапель; коктейльна вишня. Приготування Струшуємо всі інгредієнти в шейкері з склянкою льоду. Подаємо коктейль з ромом в охолодженому келиху з кількома коктейльними вишеньками на дні.
«Ідеальний Манхеттен»
Свою назву «Ідеальний Манхеттен» отримав завдяки рівним пропорціям світлого і червоного вермутів в напої.
Інгредієнти: червоний вермут - 12 мл; білий вермут (сухий) - 12 мл; віскі - 50 мл; бітер «Ангостура» - 2 краплі; вишні і цедра для прикраси. Приготування Обидві частини вермуту і віскі швидко струшуємо в шейкері з колотим льодом, додаємо бітер і сервіруємо в охолодженому келиху. Прикрашаємо, як зазвичай, смужкою апельсинової цедри і парою коктейльних вишень.
«Мартінез» Інгредієнти: джин - 80 мл; білий вермут - 80 мл; вишневий лікер - 2 ст. ложки; апельсиновий лікер - 2 ст. ложки. Приготування Всі інгредієнти струшуємо з льодом в шейкері, проціджуємо і подаємо в охолодженому келиху.
«Роб Рой» «Роб Рой» - це ще одна варіація «Манхеттена», основу якого, замість бурбона, становить скотч. Коктейль був названий ім'ям шотландського «Робін Гуда», який допомагав бідним, грабував багатих і пив дуже багато скотча.
Інгредієнти: скотч - 60 мл; червоний вермут - 40 мл; бітер «Ангостура» - 2 краплі; коктейльна вишня - для прикраси. Приготування Власне, схема приготування мало чим відрізняється від попередників.
Стакан для змішування наповнюємо льодом, зайву воду зливаємо, додаємо біттер, скотч і вермут, акуратно змішуємо барною ложкою і проціджуємо в охолоджений келих. Перед подачею прикрашаємо «Роб Рой» коктейльної вишнею.
Всіх варіацій «Манхеттена» і не перерахуєш, крім заміни основних інгредієнтів, в основну версію коктейлю можуть додавати солодкі сиропи, наприклад, кленовий, грецьке вино («Грецький Манхеттен»), коньяк та ягідні лікери.