Смородина - вельми поширена ягода, в якій міститься безліч корисних речовин. Плоди різних видів, підвидів і культурних гібридів смородини володіють характерними смаками і ароматами. З свіжої смородини (а також замороженої або протертою з цукром) можна приготувати смачні вітамінні коктейлі, які чудово підійдуть для дитячих свят або безалкогольних вечірок.
Коктейль з чорної або червоної смородини з йогуртом
Інгредієнти: смородина свіжа або заморожена - 250 г; йогурт натуральний живий класичний - 500 мл; (за бажанням) очищені ядра мигдалю - 4 ст. ложки. Приготування Смородину і домашній йогурт проб'ємо у блендері. Розіллємо в широкі келихи, а якщо досить густий йогурт (грецький), викладемо суміш в креманки. Додамо по ложці мигдалевих ядерець, хочете - мелених, хочете - цільних. Подаємо з ложечками.
Модифікація для дорослих: додамо в кожен келих по 25-30 мл білого або рожевого вермуту. Якщо мигдаль присутній, подаємо з ложечками, якщо немає - можна з трубочками.
Молочний коктейль з чорною або червоною смородиною
Розрахунок інгредієнти на 4 порції.
Інгредієнти: смородина свіжа (або заморожена або навіть протерта з цукром) - 200 г; молоко пастеризоване жирністю 25% - 400 мл; морозиво «Пломбір» - близько 200 г; вершки густі натуральні молочні - близько 160 мл; трохи чорного шоколаду для посипання. Приготування Смородину і молоко проб'ємо у блендері (якщо готуємо для дорослих, можна додати 40 мл черносмородинного лікеру). Взобьем міксером вершки в стійку піну. Молочно-смородиновую суміш розіллємо в широкі об'ємисті келихи. У кожен викладемо по кульці морозива. Зверху викладемо збиті вершки і присиплем тертим шоколадом або прикрасимо ягодами смородини. Наш молочний коктейль готовий!
Примітка . Не варто додавати в такі коктейлі цукор-пісок (або, як радять деякі, терте солодке печиво) - це не корисно ні для дітей, ні для дорослих. Смородина сама по собі має досить приємним кисло-солодким смаком, який чудово поєднується зі смаками молочних продуктів.