Щоб підтримувати своє здоров'я, бути завжди в тонусі і добре виглядати, всім нам просто необхідно щодня вживати вітамінну їжу. Але як же бути взимку, коли овочів і фруктів трохи? В цей час року відмінним рішенням для людей, що піклуються про своє самопочуття, стане гарбузовий сік.
Про корисні властивості гарбузового соку відомо давно. Не даремно лікарі і дієтологи радять ввести його в свій щоденний раціон. Адже гарбуз - це просто криниця корисних для організму речовин! Крім вітамінів А, Е, В, К, Т, каротину, цинку, в ній міститься пектин, який дуже корисний для поліпшення травлення, впливає на обмін речовин організму і виводить токсини. Крім того, гарбуз багата на аскорбінову кислоту, яка так необхідна для зміцнення імунної системи. Сік гарбуза слід вживати при цукровому діабеті, серцево-судинних захворюваннях, ожирінні, безсонні, хворобах шлунково-кишкового тракту, авітамінозі.
Щоб зберегти всі цінні властивості гарбуза, потрібно знати, як правильно приготувати гарбузовий сік.
Гарбузовий сік свіжовичавлений
Зробити свіжовичавлений гарбузовий сік дуже просто. Візьміть гарбуз, помийте його, очистіть насіння, поріжте на невеликі шматочки і покладіть в соковижималку. Можна використовувати блендер. Якщо ні того, ні іншого у вас немає, не турбуйтеся - ви можете зробити сік за допомогою звичайної марлі. Для цього гарбуз натріть на дрібну тертку, покладіть на марлю і відіжміть.
Як варити гарбузовий сік, ми розповімо вам в рецептах, наведених нижче.
Гарбузовий сік з морквою
Інгредієнти: гарбуз - 3 кг; морква - 4 шт.; цукор - 15 кг; лимонна кислота - 15 г; вода - 9 л. Приготування Наріжте гарбуз і моркву кубиками середньої величини і покладіть в каструлю. Залийте 3 літрами води і поставте на повільний вогонь. Варіть близько 2 - ох годин, періодично помішуючи. Коли овочі дійдуть до готовності, зробіть з них пюре за допомогою блендера, і в отриману масу додайте ще 6 л води. Доведіть до кипіння, покладіть цукор, лимонну кислоту сік і варіть ще протягом години.
Гарбузовий сік з курагою
Інгредієнти: гарбуз - 3 кг; морква - 3-4 шт.; курага - 05 кг; цукор - 15 кг; лимонна кислота - 15 г; вода - 9 л. Приготування Технологія приготування соку аналогічна попереднім рецептом, але курагу варіть разом з гарбузом і морквою.
Гарбузовий сік з лимоном
Інгредієнти: гарбуз - 1 кг; лимон - 1 шт.; цукор - 250 г; вода - 2 л. Приготування Гарбуз натріть на крупній тертці і покладіть в каструлю. Залийте заздалегідь приготованим з води і цукру сиропом. Варіть 15-20 хв на слабкому вогні, не забуваючи помішувати. Отримане пюре остудіть і протріть через сито. Лимон очистіть від цедри і кісточок, поріжте. Покладіть масу з додаванням лимона знову в каструлю з і варіть ще 15 хв.
Гарбузовий сік з яблуками Інгредієнти: гарбуз - 1 кг; яблука - 1 кг; цукор - 200 г; лимон - 1 шт. Приготування Відіжміть сік з гарбуза і яблук будь-яким зручним для вас способом. Поставте на повільний вогонь і додайте цедру лимона. Коли сік нагріється, покладіть цукор і розмішайте до повного його розчинення. Доведіть до температури 90 градусів, витримайте кілька хвилин і розлийте в підлогу-літрові банки. Пастеризують їх 10 хвилин при температурі 90 градусів і закатайте.
Гарбузовий сік з аґрусом Інгредієнти: гарбуз - 800 г; аґрус - 800 г; мед - 300 р. Приготування Вичавіть сік з гарбуза і аґрусу, змішайте з медом і розлийте в банки. Пастеризують 20 хвилин і закатайте.
Гарбузовий сік через соковарку
Найпростіший рецепт гарбузового соку - це його приготування за допомогою соковарки.
Інгредієнти: гарбуз - 1 кг; цукор - 100-150 р. Приготування Помийте гарбуз, очистіть його від шкірки, насіння, волокон. Дрібно наріжте кубиками і відправте її в соковарку. Варіть 40 - 60 хв. Приготований сік розлийте в банки.
Тепер ви знаєте відмінні рецепти як простого гарбузового соку, так і соку з додаванням смачних, а головне корисних фруктів. Тому можете сміливо заготовляти вітамінні напої на зиму і не боятися зимової застуди.