Маленька червона ягода журавлина є справжнім джерелом вітамінів і мікроелементів. Лікарі і дієтологи називають її суперпродукт, який допомагає не тільки зміцнити організм, але і є прекрасним союзником в боротьбі з такими хворобами як гіпертонія, цукровий діабет, цистит, ревматизм і багатьма іншими.
В ній містяться мікро - і макроелементи, антиоксиданти, вітаміни і органічні кислоти роблять її одним з основних антиракових продуктів, а також скорочують рівень «шкідливого» холестерину в організмі.
Журавлина гарна ще й тим, що її можна вживати свіжої та замороженої, варити з неї компоти, варення, киселі, морси, а також додавати її в салати і кондитерські вироби. Лікувальні властивості журавлина широко використовуються і в косметичних цілях.
Компот з журавлини - рецепт
Все ж найчастіше з журавлини варять компоти, які чудово втамовують спрагу і зберігають всі корисні властивості ягід.
Інгредієнти: журавлина - 1 склянка; цукор - 05 склянки; вода - 1 л. Приготування Ягоди журавлини промийте і розімніть. Потім за допомогою марлі, складеної в кілька разів, відіжміть сік з журавлини. Вичавки відправте в каструлю, додайте гарячої води, закип'ятіть і процідіть. Після цього, в проціджену рідину додайте цукор, сік, віджатий з журавлини, і остудіть готовий напій. Компот з журавлини чудово поєднується з будь-якими пирогами, особливо з яблучними.
Компот з журавлини і яблук
Хоча журавлина сама по собі хороша для приготування компотів, дуже часто її поєднують з іншими ягодами або фруктами. Нижче ми розповімо, як зварити компот з журавлини і яблук.
Інгредієнти: яблука - 3-4 шт.; свіжа журавлина - 3/4 чашки; цукор - 1/2 склянки. Приготування Перед тим, як варити компот з журавлини, промийте ягоди і яблука. Яблука очистіть від шкіри і серцевини, і розділіть кожну приблизно на 6-8 шматочків. Воду закип'ятити і додати цукор, потім зменшіть вогонь і киньте в слабо киплячий сироп журавлину, а потім і яблука.
Компот потрібно варити не більше 15 хвилин, орієнтуйтеся на яблука - вони повинні стати м'якими. Зніміть компот з вогню і остудіть. Налити в глечик і пригощайте близьких, на власний розсуд - з фруктами або без. Залишки компоту відправте в холодильник.
Компот з журавлини і брусниці
Тим, хто бажає отримати більше вітамінів, і побалувати себе і своїх близьких незвичайним напоєм, ми розповімо, як приготувати компот з журавлини, брусниці і яблук.
Інгредієнти: журавлина - 1 склянка; брусниця - 1 ст.; яблуко - 8 шт.; сушена м'ята - 1 ст. ложка; цукор - 5 ст. ложок; вода - 25 л. Приготування Ягоди промийте і в блендері зробіть з них пюре. При необхідності додайте води. Яблука очистіть від шкірки і поріжте часточками, після чого разом з м'ятою покладіть в холодну воду і закип'ятити, потім підсолодіть сироп 3 столовими ложками цукру.
Процідіть отриманий яблучний сироп і перемішайте його з пюре з ягід. Потім додайте ще кілька ложок цукру, але можна і більше, залежить від того, наскільки солодкий напій ви хочете отримати, і знову процідіть. Перелийте компот в графин і насолоджуйтеся.
Компот із замороженої журавлини
Крім свіжоприготовлених компотів, з журавлини можна робити чудові заготовки на зиму, які в найхолодніші дні подарують відчуття тепла і забезпечать організм настільки необхідними вітамінами.
Інгредієнти: журавлина заморожена - 1 кг; цукор - 600 г; вода - 400 мл Приготування Журавлину промиваємо, перебираємо і видаляємо всі зіпсовані ягоди, а потім щільно укладаємо в чисті, сухі банки, але не утрамбовуємо. Воду слід закип'ятити, додати до нього цукор і доведіть до кипіння. Получившимся цукровим сиропом залити ягоди в банках, накрити стерилізованими кришками і помістити в ємність для стерилізації з гарячою водою.
Стерилізуйте банки протягом 10-15 хвилин при 90 градусах, потім загорніть, і, перевернувши їх кришкою вниз, закутайте і поставте остигати.