Кисіль - одна з традиційних страв на Русі. На сьогоднішній день, цей корисний і поживний напій поширений не тільки в Росії, але і в багатьох європейських країнах.
Ягідно-фруктові киселі займають одне з перших місць по корисності, за кількістю містяться там вітамінів і амінокислот. Раніше кисіль не загущали крохмалем, а просто готували на квашених відварах злаків. У наш час його готують не тільки зі свіжих ягід і фруктів, сиропів, соків, але навіть з варення або джему. Сьогодні ми з вами розберемося, як приготувати смачний і корисний кисіль з варення. Ви можете використовувати будь-яке варення, яке є у вас в наявності: полуничне, вишневе, сливове, смородинове або будь-яке інше.
Кисіль з малинового варення
Малинове варення - одна з найбільш корисних заготовок на зиму. Його можна приймати не тільки як протизастудний засіб, додаючи в чай, або використовувати як начинку до млинців, але і зварити з нього приголомшливий кисіль. Як же зварити кисіль з малинового варення? Варто відзначити, що консистенція киселя з крохмалю і варення безпосередньо залежить від кількості доданого картопляного крохмалю. Якщо ви хочете зробити погустіше, то покладіть більше крохмалю і навпаки.
Інгредієнти: вода - 2 л; крохмаль картопляний - 3-4 ст. ложки; варення малинове - за смаком. Приготування Щоб наш кисіль вийшов однорідної консистенції і в нього не потрапили зернятка від малини, візьмемо миску і зверху накриємо подвійним шаром марлі. Акуратно викладаємо малинове варення на марлю, гарненько притримуючи її, щоб вона не провисала. Потім віджимаємо варення. Залишилися в марлі зернятка викидаємо. Крохмаль заздалегідь розвести в холодній воді і залишаємо розбухати. У каструлю з киплячою водою тихенько вливаємо малинове варення і хвилин через 5 додаємо тонкою цівкою крохмаль. Не забувайте постійно помішувати кисіль, щоб не утворювалися грудочки. Відразу ж після закипання, зніміть кисіль з вогню і охолодіть. Кисіль з малинового варення можна подавати з будь-яким печивом або просто з батоном.
Кисіль з полуничного варення
Інгредієнти: вода - 1 л; полуничне варення - 3-4 ст. ложки; цукор - 3 ст. ложки; крохмаль; щіпка лимонної кислоти. Приготування Полуничне варення розбавляємо гарячою водою і варимо на слабкому вогні 5-7 хвилин. Проціджуємо отриманий сироп через сито, додаємо цукор, лимонну кислоту і перемішуємо, щоб весь цукор розчинився. Акуратно вливаємо заздалегідь розведений холодною водою крохмаль і доводимо суміш до кипіння. Знімаємо з вогню і залишаємо, щоб кисіль настоявся і охолов.
Кисіль з вишневого варення і яблук
Інгредієнти: вода - 1 л; вишневе варення (бажано без кісточок) - 4 ст. ложки; яблука - 2-3 шт.; крохмаль - 1 ст. ложка; цукор - за смаком. Приготування Яблука миємо, нарізаємо великими шматочками і кладемо в каструлю з киплячою водою. Через кілька хвилин додаємо вишневе варення
і продовжуємо, помішуючи, варити на слабкому вогні. Додаємо цукор за смаком і крохмаль. Чекаємо 5 хвилин і знімаємо кисіль з вогню.
Про користь киселя Лікарі рекомендують вживати киселі людям для лікування шлунково-кишкового тракту, особливо при гастритах, виразковій хворобі. Також він корисний людям, що страждають ожирінням, так як він створює відчуття ситості і від нього не повніють. Кожна ягода, використана в приготуванні киселя, лікує своє захворювання. Кисіль з вишневого варення допомагає при захворюваннях дихальних шляхів. Кисіль з яблук і вишневого варення покращує роботу підшлункової, склад крові. Виходить, що регулярно вживаючи кисіль, ви будете здорові і енергійні. А значить - варіть кисіль на здоров'я!