Журавлина є лідером серед ягід за кількістю містяться в ній вітамінів і мікроелементів. Її корисні властивості використовують у медицині і косметології. Але все ж найпоширеніше її застосування - кулінарія.
З журавлини роблять варення, додають її у випічку, готують чай і морси. От як раз про те, як правильно варити журавлинний морс ми і хочемо розповісти. Цей напій чудово втамовує спрагу і виходить дуже смачним, а приготування морсу з журавлини не вимагає великих зусиль.
Морс з замороженої журавлини - рецепт
У цьому рецепті ми поділимося способом, як правильно приготувати журавлинний морс із заморожених ягід, щоб він не втратив свій смак і корисні властивості.
Інгредієнти: журавлина заморожена - 500 г; цукор - 300 г; кип'ячена вода - 6-7 ст. Приготування Перед тим, як приготувати журавлинний морс із заморожених ягід, їх слід дістати з морозилки і перекласти на ніч у холодильник. Вранці дістаньте журавлину, промийте, викладіть її на марлю і дерев'яним товкачем подавіть до появи соку. Потім гарненько відіжміть отриману масу. Сік, який віддасть вам ягода, розбавте теплою кип'яченою водою і додайте цукор.
Добре розмішайте напій до повного розчинення цукру і якщо хочете, додайте кілька листочків м'яти. Охолодіть і подавайте до столу.
Журавлинний морс з медом
Інгредієнти: вода - 1 л; журавлина - 1 склянка; мед - 2 ст. ложки. Приготування Журавлину переберіть і промийте. Потім подрібніть ягоди в блендері або розімніть ложкою в глибокій посуді. Після цього з допомогою марлі відіжміть сік, перелийте його в пляшку або банку, щільно закрийте і відправте в холодильник.
Вичавки ягід залийте водою, доведіть до кипіння і проваріть протягом 5-7 хвилин. Дайте охолонути до кімнатної температури і процідіть. Тепер з'єднайте отриманий відвар з журавлинним соком з холодильника, додайте кілька ложок меду і насолоджуйтеся. Такий морс можна пити як теплим, так і холодним.
Журавлинний морс в мультиварці
Морс з журавлини, приготований в мультиварці, чудово зберігає всі свої корисні властивості. В даному випадку мультиварка служить термосом, у якому буде настоюватися ваш напій.
Інгредієнти: журавлина - 2 ст.; вода - 2 л; цукор - 1 ст. Приготування Для початку переберіть ягоди промийте їх. Потім помістіть журавлину в сито або друшляк і розімніть її ложкою. Робити це слід над тарілкою або мискою, в яку буде стікати сік, що звільнюється, журавлиною.
У чашу мультиварки насипте цукор, налийте туди виділився журавлинний сік і туди ж покладіть макуха. Воду закип'ятіть і залийте окропом всі інгредієнти. Добре перемішайте їх і, накривши кришкою, залиште настоюватися на 3-4 години. По закінченні цього часу процідіть морс і можете приступати до дегустації.
Рецепт приготування морсу з журавлини
Цей рецепт гарний тим, що журавлинний сік не потрібно кип'ятити, і це зберігає максимум його користі. Але і недолік є: на приготування напою доведеться витратити чимало сил і часу.
Інгредієнти: журавлина - 500 г; цукор - 300-400 г; вода - 6-7 ст. Приготування Ягоди журавлини переберіть і промийте. Потім обдайте їх окропом, а після цього знову промийте, тільки обов'язково в холодній кип'яченій воді. Розімніть ягоди ложкою, додайте до них склянку води, перемішайте і відіжміть цю масу через щільну тканину або марлю, складену в кілька разів.
Вичавки знову покладіть в миску, знову залийте склянкою води, перемішайте і в черговий раз відіжміть. Проробіть таку ж маніпуляцію ще один раз, після чого вичавки викиньте. Отриманий сік змішайте з прохолодною кип'яченою водою, в потрібній вам пропорції, додайте за смаком цукор, а при бажанні мед, і пригощайтеся.