Ще здавна брусницю вважають лікувальної ягодою. Морси з брусниці - неймовірно корисний напій. Він не тільки чудово втамовує спрагу, але і володіє цілющими властивостями і вітамінами. Він поєднує в собі і сечогінну та протизапальну дію.
Морси з брусниці пригнічує розвиток мікробів і відмінно підвищує імунітет. Також він дуже корисний при онкологічних захворюваннях, має ранозагоювальні, жарознижувальними і тонізуючими властивостями. Але, незважаючи на стільки плюсів, брусничний морс протипоказаний людям, страждаючим захворюваннями шлунка, при виразках і гастритах.
Всю користь цього цілющого напою дуже важко оцінити на словах, так давайте ж розглянемо з вами, як приготувати морс з брусниці, і ви переконаєтеся у його чарівних властивостях самі.
Рецепт брусничного морсу
Інгредієнти: брусниця - 300 г; вода - 2 л; цукор - за смаком. Приготування Морс можна приготувати, як зі свіжою, так і з замороженої брусниці. Беремо ягоди, гарненько промиваємо під холодною проточною водою і віджимаємо з них весь сік, бажано в порцеляновий, скляний або керамічний посуд. Це принципово, тому що в ягоді міститься велика кількість кислоти, яка взаємодіє з металом. Віджимаємо сік так, як вам зручно - за допомогою соковижималки, марлі або через сито. Вичавки брусниці ні в якому разі не викидаємо, а кладемо в каструльку, заливаємо холодною кип'яченою водою і ставимо на вогонь. Як варити брусничний морс? Доводимо суміш до кипіння і відразу ж знімаємо з плити, щоб не втратити всі корисні властивості. Трохи охолоджуємо ягідний відвар проціджуємо через марлю. Додаємо свіжовичавлений брусничний сік і кладемо за смаком цукор, все добре перемішуємо до тих пір, поки він не розчиниться. Потім переливаємо приготований брусничний морс в глечик. Зберігаємо його в холодильнику, а безпосередньо перед вживанням підігріваємо до кімнатної температури.
Як зробити морси з брусниці з м'ятою?
Інгредієнти: ягоди брусниці - 300 г; цукор - за смаком; вода - 2 л; м'ята - за смаком. Приготування Давайте розглянемо поетапно, як приготувати брусничний морс. Беремо ягоди, гарненько перебираємо, миємо під проточною водою і обсушуємо насухо рушником. Потім засипаємо брусницю в банку або будь-яку іншу скляну тару, додаємо цукор за смаком, кладемо промиті листочки свіжої м'яти і заливаємо окропом. Швидко закриваємо ємність щільною кришкою і закутуємо ковдрою, або рушником, тобто чим-небудь теплим. Лишаємо в такому стані хоча б на 4 години, а краще на всю ніч. По закінченню цього часу, розгортаємо банку, відкриваємо і ретельно проціджуємо напій через марлю, ягоди добре віджимаємо. Можна спочатку зробити трохи по-іншому. Перед засипанням у банку придушити всі ягоди товкачиком, засипати цукром, покласти м'яту і залити окропом. А потім процідити готовий морс. Смак напою ніяк не змінитися.
Ось в принципі і все, морси з брусниці готовий! Розливаємо по красивих високих склянках і п'ємо, насичуючи свій організм вітамінами, енергією та гарним настроєм!
Як зварити бруснично-буряковий морс?
Інгредієнти: вода - 3 л; брусниця - 1 кг; буряк - 1 кг; цукор або мед - 200 р. Приготування З брусниці віджимаємо весь сік, переливаємо його в непрозору ємність і ставимо в темне місце. Вичавки заливаємо 1 л води, доводимо до кипіння і проціджують.
Буряк чистимо, натираємо на крупній тертці, відварюємо в що залишилася від брусниці воді і віджимаємо сік. Змішуємо буряковий і брусничний соки, додаємо цукор, ще раз доведим до кипіння і охолоджуємо.