Скоро літо, спекотна пора і нам як ніколи дуже захочеться вгамувати чим-небудь сильну спрагу. Саме в цей час набуває популярність дивовижний напій - квас. Його можна купити в будь-якому магазині, а можна приготувати а на своїй кухні. Як зробити домашній квас? Дуже просто - використовуйте закваску!
Існує багато рецептів і способів приготування закваски для квасу. Ми з задоволенням розповімо вам про деякі з них. Квас може бути приготований або на заквасці, або на дріжджах. Вважається, що продукти на першому інгредієнти більш корисні, вони сприяють відновленню мікрофлори кишечника. А хліб, спечений на заквасці, довго зберігається і не викликає печії. Пам'ятайте, що якісна закваска є головним інгредієнтом і запорукою для отримання дивно смачного продукту. Приготувати таку досить не просто і іноді навіть досвідчені господині просто купують магазинну. Але давайте з вами все-таки спробуємо зробити закваску будинку!
Як приготувати закваску для квасу?
Приготувати закваску для домашнього квасу можна кількома різними способами. Давайте розглянемо їх по-порядку.
Інгредієнти: житній хліб - 15 кг; кип'ячена вода - 10 л; дріжджі - 100 г; цукор - 3 ст. Приготування Як зробити гущу для квасу? Даний рецепт закваски для квасу досить простий. Беремо житній хліб, дрібно нарізаємо і обсмажуємо на сковороді з рослинною олією до рум'яного стану. Потім перекладаємо в каструлю і заливаємо окропом. Залишаємо на чотири години, після чого проціджуємо і додаємо розтерті з цукром дріжджі. Гуща, яка утворюється після того, як ви процедили суміш, і є закваскою. Рідина розливаємо в пляшки, закорковуємо і відправляємо в холодильник. А ось гущу залишаємо, адже вона обов'язково знадобиться нам в наступний раз для приготування домашнього квасу (замість дріжджів).
Закваска на дріжджах
Інгредієнти: цукор - 1 ст. ложка; сухі дріжджі - 10 г; борошно пшеничне - 2 ст. ложки кип'ячена вода - 05 ст. Приготування Як зробити закваску для квасу? Сухі дріжджі змішуємо з просіяним борошном і цукром. Вливаємо теплу воду і все гарненько перемішуємо до однорідного стану.
Ставимо отриману закваску на 30 хвилин у тепле місце. Після закінчення даного часу закваска для квасу готова!
Закваска без дріжджів
Інгредієнти: мед - 50 г; кип'ячена вода - 100 мл; шкірка від яблук; житній хліб - 100 г; виноградні шкурки. Приготування Наливаємо в каструльку трохи теплої кип'яченої води, додаємо мед, яблучну шкірку і виноградні шкірки, добре перемішуємо і ставимо в темне тепле місце для бродіння. Через 3 дні дістаємо ємність із закваскою і додаємо в неї крихти житнього сушеного хліба. Тепер знову прибираємо закваску в темне місце. Як тільки ви побачите, що процес бродіння став активним, можете починати приготування домашнього квасу.
Хлібна закваска
Інгредієнти: цукор - 05 склянки; тепла вода - 1 ст.; пресовані дріжджі - 50 г; сушений хліб - 2 ч. ложки. Приготування Беремо каструлю, наливаємо трохи кип'яченої вода, ставимо на вогонь і підігріваємо приблизно до 40 градусів. Потім розчиняємо в ній цукор і замочуємо сухі хлібні крихти. Залишаємо всю масу в спокої приблизно на одну годину, щоб вона як слід, настоялася. А в цей час беремо поки дріжджі, розмочуємо їх у теплій воді. Тепер змішуємо вміст обох склянок і ставимо суміш на 2 дні в темне місце. По закінченню часу хороша хлібна закваска для приготування смачного домашнього квасу готова. Якщо ж ви віддаєте перевагу не класичний напій, то вам може сподобатися квас з березового соку . Спробуйте приготувати і його!