Вернуться назад Распечатать

Квас з вівса

Квас з вівса
А ви чули про квасі, приготованому з вівса? Якщо ви ще не пробували цей божественний напій, то цей рецепт саме для вас! Готується квас дуже швидко і легко. Особливо приємно пити його в жарку погоду в охолодженому вигляді. Він не тільки дуже смачний, але і корисний. Адже овес чудово заряджає людину енергією, допомагає знизити рівень цукру, холестерину, забезпечує безпеку серцево-судинній системі.
У народній медицині квас з вівса застосовують при стомленні, безсоння, слабкість і зниженому апетиті. Цей напій просто необхідний для підвищення життєвого тонусу. Він очищає організм від шлаків і токсинів, підвищує імунну систему, покращує обмінні процеси в організмі.
Зберігають його зазвичай в погребі чи холодильнику в щільно закритій банці. Він виходить дуже світлим, майже білим. Він є чудовим напоєм для приготування окрошки на квасі і втамування спраги. А ще він нічим не поступається хлібного. Варто відзначити, що для створення даного напою вам не доведеться задаватися питанням, як зробити закваску для квасу , оскільки він готується набагато простіше. Давайте розглянемо з вами більш детально, як же зробити квас з вівса?

Класичний рецепт вівсяного квасу


Інгредієнти:

  • овес - 2 ст.;

  • кип'ячена вода - 4 ст.;

  • цукор - 4 ч. ложки.


  • Приготування
    Як приготувати квас з вівса? Зараз овес ви можна купити на ринку або в будь-якому магазині. Отже, для приготування квасу, беремо овес, ретельно промиваємо кілька разів в холодній воді, перебираємо і засипаємо в трилітрову банку. Далі всипаємо цукор і заливаємо холодною кип'яченою питною водою. Все це залишаємо на чотири дні при кімнатній температурі для бродіння. Перша порція вівсяної квасу виходить не дуже смачною, тому краще її просто вилити. Овес ж знову заливаємо свіжою питною водою, додаємо знову чотири ложки цукру і залишаємо бродити приблизно на три дні, можна й більше. Чим довше квас буде бродити, тим міцніше і кисліше і міцніше він вийде. Випивши повністю всю цю порцію квасу, овес можна використовувати для приготування наступної. Так його можна не змінювати протягом 10 разів.
    Пам'ятайте одну річ, якщо в приміщенні дуже жарко, то квас може вийти по консистенції як кисіль. Не переживайте, в цьому немає нічого страшного. Просто вам треба буде злити і залити заново свіжою водою, додавши потрібну кількість цукру, після чого прибрати банку в більш прохолодне місце для бродіння.

    Рецепт квасу з вівса з родзинками


    Інгредієнти:

  • овес - 1 ст.;

  • цукор - 4 ст. ложки;

  • родзинки - 50 г;

  • кип'ячена вода - 3 ст.


  • Приготування
    Овес ретельно промиваємо під струменем холодної проточної води і перекладаємо в трьох літрову банку. Додаємо цукор і промитий, вимочений родзинки. Вливаємо холодну кип'ячену питну воду, накриваємо банку марлею і ставимо на 4 дні в тепле місце, краще всього прямо на підвіконня, на сонечко.
    По закінченню часу вівсяної квас готовий! Далі його переливаємо в суху чисту ємність, графин і зберігаємо в холодильнику.
    А в банку з рештою вівсом знову додаємо 3 столові ложки цукру і заливаємо все питною водою за даною рецептурою.
    Квас з вівса
    Таким чином овес можна використовувати до 5 разів, постійно зменшуючи кількість цукру на 1 столову ложку.

    Вівсяної квас з медом


    Інгредієнти:

  • вода - 3 л;

  • вівсяне борошно - 1 кг;

  • дріжджі - 50 г;

  • мед - 05 ст.


  • Приготування
    Беремо овес, гарненько його промаливаем і отриману борошно разом з висівками перекладаємо в глиняні горщики. Далі заливаємо окропом і поставити на кілька годин в розігріту духовку. Після охолодження з допомогою сита або марлі рідина відокремлюємо, розбавляємо теплою водою і заквашиваем дріжджами. Додаємо мед і витримуємо вівсяний квас протягом 18 годин. Отриманий напій зберігаємо в погребі чи холодильнику.