Смачні і корисні домашні лимонади можна готувати не тільки з лимонів та лаймів. Для приготування освіжаючих напоїв часто використовують і коренеплоди.
Імбир, як ми знаємо,- надзвичайно корисна рослина, в ньому міститься безліч важливих для організму речовин, вітамінів і амінокислот, необхідних людині. Свіжий корінь має характерний, досить приємним, злегка пекучим смаком. Систематичне вживання (в розумних дозах) лимонаду з имбиреми лимоном активно сприяє «жіросжіганію», тому такий напій можна порекомендувати бажаючим знизити вагу. У холодну пору року імбирні напої можна вживати в гарячому вигляді - це ефективне зігріваючий засіб.
Приготування лимонаду в домашніх умовах - справа нескладна, для цього буде потрібно корінь імбиру, лимони, вода і - за бажанням - ще деякі компоненти (хоча і цих цілком достатньо). Отже, розглянемо кілька способів, як готувати лимонад - смачний і корисний напій.
Імбирний лимонад - рецепт
Інгредієнти: корінь імбиру - 1 шт. середнього розміру; лимон - 1-2 шт.; цукор-пісок - 1-2 ст. ложки; лист м'яти свіжий - 2 шт.; вода - близько 1 л. Приготування Корінець імбиру ретельно промиваємо і подрібнюємо ножем. З лимонів зрізаємо кінчики, нарізаємо їх часточками, видаляємо кісточки. Складаємо часточки в піалу і засипаємо цукром. Трохи помнем товкачем або ложкою лимони з цукром. Воду кип'ятимо. Поміщаємо нарізаний імбир в літровий термос, заливаємо окропом, закриваємо і залишаємо на 1 годину. Ні в якому разі не заливаємо лимон окропом, тому що при високих температурах вітамін С, що міститься в цитрусових, руйнується. Коли імбирний настій готовий, остуджуємо його до теплого і змішуємо з подсахаренними лимонами. Додаємо 2 листочки м'яти (можна їх теж розім'яти з дрібкою цукру). Проціджуємо, заливаємо в пляшку (краще скляну) і охолоджуємо до кімнатної температури, а потім поміщаємо в холодильник. Ідеальна температура лимонаду для подачі - + 8-11?С.
Вишуканий напій з імбиром, лаймом і насінням анісу
Готуємо цей напій без цукру. Замінюємо його медом або стевією (надає солодкий смак) - так лимонад стає більш дієтичним.
Інгредієнти: корінь імбиру - 130 г; лайм - 1 шт.; лимон - 1 шт.; насіння анісу - 10-20 шт.; лист м'яти - 2 шт.; вода - 1 л; мед натуральний або суха стевія - 1 ст. ложка. Приготування Корінець імбиру ретельно промиваємо, подрібнюємо ножем і поміщаємо в термос місткістю 1 літр. Туди ж кладемо насіння анісу і ложку стевії (якщо використовуємо мед, то додамо його в готовий лимонад, щоб зберегти корисні речовини). Заливаємо окропом і залишаємо на годину.
З лимона і лайма зрізаємо кінчики і розрізаємо плід навпіл. Вичавлюємо сік в окрему чашку (є спеціальні ручні соковижималки для цитрусових).
Настій охолоджуємо і додаємо сік лимона і лайма (додається мед саме на цьому етапі). Приправляємо м'ятою, даємо настоятися півгодини і проціджують. Заливаємо в пляшку і остуджуємо.
Якщо ж ви хочете урізноманітнити свій раціон не тільки лимонадом, то завжди можна приготувати вино Сангрія і крюшон .