Приємно в жаркий день освіжитися прохолодним компотом із слив або лимонадом. Але для приготування лимонадів (в широкому сенсі цього слова) можна використовувати не тільки лимони, але і інші інгредієнти, наприклад, імбир ( рецепт імбирного лимонаду ми ділилися зовсім недавно) або острогін (полин естрагон або Artemisia dracunculus, лат.). Це рослина володіє пряним смаком і характерним запахом, містить безліч різних речовин, корисних для організму людини, широко застосовується в кулінарії і народній медицині. Напої з тархуну відомі з ХVIII століття.
Добре приготований лимонад-тархун - напій з характерним приємним освіжаючим смаком та ароматом. У торговій мережі можна знайти готовий газовану воду «Тархун», але в ній можуть міститися різні шкідливим речовини. Крім того, газовані напої, м'яко сказати, некорисні, як такі. Однак можна приготувати дуже смачний і корисний домашній лимонад-тархун.
Освіжаючий напій «Лимонад Тархун» - рецепт
Інгредієнти: тархун (естрагон) свіжий - 30-40 г; лимон - 1-2 шт.; вода - близько 1 л; цукровий пісок - 50-80 р. Приготування Закип'ятимо воду, вимкнемо вогонь, додамо тархун, накриємо кришкою і залишаємо хвилин на 30.Ошпарим лимони окропом, зрізаємо з нихкончики і наріжемо тонкими скибочками. Видалимо кісточки. Засиплемо часточки (в глибокій піалі або мисочці) цукром і подавим товкачиком. До того моменту як настій тархуна охолоне, лимон пустить сік. Перекладемо вміст піали в каструлю з настоєм і розмішуєм до повного розчинення цукру. Дамо напою охолонути до кімнатної температури і процідимо через дрібне ситечко (можна з марлею в 2-4 шари). Тепер можна залити лимонад-тархун в пляшки, закупорити і остудити в холодильнику, краще всього, до температури + 8-11?З - така температура для освіжаючих напоїв оптимальна.
Як приготувати більш вишуканий напій «Лимонад Тархун»?
Для цього трохи доповнюємо рецепт.
Інгредієнти: тархун свіжий - 30-40 г; насіння анісу - 05 ч. ложки; лайм - 1 шт.; лимон - 1-2 шт.; вода - близько 15 л; цукор-пісок - 100 р. Приготування Лимон і лайм обдадим окропом і зріжемо з плодів кінчики. Нашинкуем плоди тонкими половинками гуртків, видалимо кісточки, кладемо в глибоку емальовану або скляну ємність і додамо цукор. Як слід помнем, щоб прискорити виділення соку. Листя тархуну і насіння анісу помістимо в літровий термос і заллємо окропом. Через годину перельем настій з термоса в каструлю. Додаємо лимон і лайм з цукром. Розмішуємо до повного розчинення цукру і охолоджуємо до кімнатної температури і проціджуємо через сито. Розливаємо по пляшках, укупориваем і охолодити в холодильнику.