Узвар - це традиційний прохолодний вітамінний напій української кухні, приготовлений із сушених ягід і фруктів, аналог компоту із сухофруктів . Його незвичайна назва походить від слова «заварювати», так як фрукти саме не варять, а лише доводять до кипіння, а потім наполягають. Давайте розглянемо з вами рецепти приготування узвару із сухофруктів.
Узвар із сухофруктів
Інгредієнти: родзинки - 50 г; курага - 50 г; вода - 2 л; чорнослив - 50 г; лимонна кислота - за смаком; сушені груші - 80 г; сушені вишні - 80 г; сушені яблука - 80 г; мед - 3 ст. ложки. Приготування Як варити узвар із сухофруктів? В емальовану каструльку наливаємо воду, ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння. Всі сухофрукти, гарненько промиваємо кілька разів, викладаємо на рушник і даємо стекти зайвій воді. Тепер акуратно закладаємо сухофрукти в воду, перемішуємо і варимо протягом 5 хвилин. Далі знімаємо каструлю з вогню, накриваємо кришкою і залишаємо настоятися і охолонути до кімнатної температури. Потім готовий узвар додаємо лимонну кислоту за смаком, кладемо мед, перемішуємо і розливаємо напій по склянках разом з сухофруктами.
Рецепт узвару з шипшини
Узвар, зварений з шипшини, дуже корисний. Він є гарною підтримкою для імунітету, особливо в зиязикай час.
Інгредієнти: шипшина свіжий або сушений - 50 шт.; кип'ячена вода - 1 л; цукор або мед - за смаком. Приготування Отже, для приготування узвару беремо ягоди шипшини, заливаємо водою, ставимо на слабкий вогонь і доводимо до кипіння. Потім обережно знімаємо каструлю з плити, накриваємо кришкою і залишаємо настоятися в прохолодному місці близько 60 хвилин. Перед вживанням, узвар з шипшини проціджуємо і додаємо, за бажанням, цукор або мед.
Приємного вам апетиту!