Шипшина запасливі господині сушать на зиму. Але чи знаєте ви, що з нього можна приготувати чудовий і дуже корисний сироп. Цей напій подарує вам смачні моменти насолоди їжею і напоями з величезною користю для Вас. Він подарує вам бадьорість і радість, допоможе зміцнити здоров'я, імунітет і вашу красу.
Рецепт сиропу з шипшини
Інгредієнти: шипшину - 13 кг; цукровий пісок - 15 кг; вода - 2 л. Приготування Шипшина перебираємо, промиваємо, обрізаємо хвостики і чашолистки. Потім складаємо в емальовану каструлю і заливаємо гарячою водою. Ставимо ємність на вогонь, доводимо до кипіння і проварюємо протягом 20 хвилин. Після цього напій остуджуємо і проціджуємо через марлю, складену при цьому вчетверо. Далі добре віджимаємо ягідки і проціджують ще раз, але вже через більш щільну тканину або марлю, складену в більшу кількість шарів.
Тепер даємо рідини відстоятися приблизно добу, зливаємо з осаду, висипаємо цукор, перемішуємо і варимо сироп протягом 15 хвилин. Потім розливаємо напій в гарячі стерилізовані банки, закатуємо кришками і залишаємо остигати.
Рецепт сиропу з пелюсток шипшини
Готовий напій з пелюсток шипшини, можна не тільки пити, але і використовувати для ароматизації вітамінними та смаковими властивостями компотів , киселів та желе.
Інгредієнти: пелюстки квіток шипшини - 30 г; вода - 1 л; цукровий пісок -700 р. Приготування Отже, для приготування сиропу наливаємо в каструльку води, додаємо цукор, перемішуємо і залишаємо до повного розчинення кристалів. Потім ставимо на плиту, нагріваємо і доводимо напій до кипіння. Після цього обережно заливаємо гарячим сиропом пелюстки шипшини і знову доводимо вміст каструлі до кипіння. Потім закриваємо кришкою і наполягаємо сироп з квіток шипшини приблизно 12 годин. Далі його гарненько проціджуємо і зберігаємо в щільно закритій чистої скляному посуді в холодильнику або іншому холодному місці.
Сироп з плодів шипшини
Приготований за цим рецептом сироп шипшини можна застосовувати за смаком для прикраси страв, заливок до оладок, солодких запіканок, для різноманітних напоїв і для легких десертів .
Інгредієнти: плоди шипшини - 1 кг; вода - 12 л; цукор - 1 кг. Приготування Отже, плоди шипшини перебираємо, звільняємо від внутрішніх насіння, промиваємо під проточною водою, подрібнюємо в міксері, або перекручуємо через м'ясорубку. Приготовану вітамінну масу заливаємо півлітра води і кип'ятимо на середньому вогні приблизно 10 хвилин. Цим часом готуємо сироп. В останньому кількості кип'яченої води розчиняємо цукровий пісок і перемішуємо. Потім виливаємо сироп в ємність з провареної м'якоттю шипшини і продовжуємо готувати на помірному вогні ще протягом 15 хвилин.
Отриманий сироп ретельно проціджуємо через ситечко і заповнюємо їм заздалегідь приготовані пляшки або чисті сухі банки. Далі щільно закриваємо ємності кришками і ставимо в темне прохолодне місце. Вичавки з плодів не викидаємо, вони нам стануть в нагоді, в
як начинку для пирогів або інших страв.
Сироп шипшини для дітей
Сироп шипшини не рекомендований дітям до 12 років.
Інгредієнти: цукор - 1 кг; шипшину - 2 кг; лимонна кислота - за смаком. Приготування Очищені плоди заливаємо гарячою, нагрітій до 80 градусів, водою і наполягаємо близько 5 годин. Потім шипшина протираємо через сито, додаємо в отриману суміш цукор і кладемо трохи лимонної кислоти за смаком. Готовий сироп розливаємо по пляшках, закорковуємо пробками, стерилізуємо і зберігаємо в холодильнику.