Квас - улюблений напій у багатьох людей, ще з самого дитинства. На сьогоднішній день існує близько 200 видів квасу - медові, хлібні, фруктові, ягідні, але почесне особливе місце займає житній квас. До його складу входить безліч мікроелементів і вітамінів. Квас знищує розмноженню хвороботворних мікробів, нормалізує діяльність кишково-шлункового тракту, прекрасно впливає на серцево-судинну систему. Всі свої цілющі властивості напій набуває в процесі бродіння. Давайте розглянемо з вами рецепти приготування житнього квасу.
Житній квас з імбиром
Інгредієнти: вода - 5 л; житній хліб - 800 г; цукор - 1 ст.; дріжджі - 35 г; яблучний сироп - 15 л; імбир - 6 р. Приготування Зараз розповімо, як приготувати житній квас. Житній хліб підсушуємо, заливаємо гарячою водою і залишаємо приблизно на 6 годин. Потім приготоване за цей час сусло обережно зливаємо. Імбир відварюємо в закипілої воді протягом 30 хвилин. Потім проціджуємо через сито, змішати з суслом, доводимо все до кипіння і охолоджуємо. Після цього додаємо дріжджі, заздалегідь розведені воді, висипаємо цукровий пісок, наливаємо яблучний сироп, добре перемішуємо і знімаємо для бродіння в тепле місце приблизно на 12 годин. Готовий житній квас розливаємо по пластикових пляшках, щільно закручуємо кришками і зберігати напій в холодильнику.
Рецепт квасу житнього борошна
Інгредієнти: борошно житнє - 1 кг; вода кип'ячена - 10 л. Приготування З борошна замішуємо на воді рідке тісто. Для цього наливаємо літр води, додаємо 1 кг борошна. Розмішуємо до однорідності, накриваємо посуд марлею, закутуємо декількома шарами щільної тканини і витримуємо в теплому місці близько 3 днів. Після цього піднялося і забродившее розбавляємо тісто тепленькою водою і залишаємо на зброджування. Перед вживанням напій кілька разів проціджуємо через марлю.
Класичний рецепт житнього квасу
Інгредієнти: вода - 7 л; житній хліб - 1 кг; дріжджі - 30 г; цукор - 500 г; борошно - 2 ст. ложки. Приготування Розглянемо ще один рецепт як зробити житній квас. Хлібець нарізаємо невеликими скибочками і трохи підсушуємо в духовці. Потім кладемо в каструлю, заливаємо гарячою водою і залишаємо настоюватися під кришкою 3 години, після чого проціджуємо. Дріжджі перемішуємо з борошном, розвести в теплій воді і залишаємо на 1 годину. У готове сусло висипаємо цукор, дріжджі і ставимо все в тепло. Після декількох годин сусло охолоджуємо. Ось і все, житній квас готовий. Тепер залишилося тільки розлити його по пляшках.
Житній хліб з сухофруктами
Інгредієнти: вода - 10 л; житні сухарі - 800 г; цукор - 3 ст.; сухофрукти - 500 г; дріжджі - 40 г; родзинки - жменя. Приготування Сухофрукти ретельно промиваємо, заливаємо 3-ма літрами води і варимо 15 хвилин. Сухарі замочуємо в окропі і залишаємо на годину. Зварені фрукти і хлібний настій проціджуємо і змішуємо обидва відвару. Додаємо дріжджі, цукровий пісок, все перемішуємо і ставимо в тепло для бродіння. Після цього готовий квас перелити в пляшки, додавши в кожну пляшку при цьому за кілька попередньо промитих родзинок. Щільно закупорені пляшки ставимо в холодне місце на 3 дня. Все, домашній квас з житніх сухарів готовий!
М'ятний квас житній
Інгредієнти: вода - 10 л; житній хліб - 1 кг; цукор - 1 ст.; дріжджі - 30 г; м'ята суха - 50 г; родзинки - 50 р. Приготування Нарізану невеликими шматочками житній хліб висушуємо в духовці, перекладаємо в каструлю, заливаємо гарячою водою і залишаємо на 3 години. Готовий настій проціджуємо і насипаємо в нього цукор, м'яту, дріжджі і залишаємо бродити на 5 годин. Коли квас запіниться, проціджуємо його і розливаємо по пляшках і кладемо в кожну при цьому за 3 родзинки. Пляшки закручуємо кришками і ставимо в холодильник.
Сподобалися наші рецепти, тоді рекомендуємо спробувати яблучний квас - він неодмінно внесе різноманітність у ваші напої.