Вернуться назад Распечатать

Компот з айви

Компот з айви
Айва - дуже своєрідний фрукт. Він занадто твердий, щоб вживати його сирим. Зате компоти та варення з айви просто незрівнянні! Її східний аромат, який тут же воскресить спогади про спекотному літі навіть самої сніжною зимою, ні з чим не переплутати. Ця родичка яблук і груш багата вітаміном С, тому вона здатна підтримати наш імунітет простудно-дощовий період. Айва всім хороша, ось тільки чистити і різати її, що дрова колоти - суто чоловіче заняття. А вже якщо ви з цим впоралися, то приготувати компоти за нашими рецептами не складе особливої праці!
Рецепт компоту з айви
Інгредієнти:

  • айва - 3 шт.;

  • цукор - 1/2 ст.


  • Приготування
    Айву моєму, з допомогою щітки видаляємо «пух». Колем плоди на 4 частини, вирізаємо серцевину з насінням. Ріжемо айву на більш дрібні частини і закидаємо в каструлю з киплячою водою. Засипаємо цукор (хто любить якнайсолодше, може збільшити його кількість в 2 рази). Закриваємо кришку і зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо 5 хвилин. Готовий компот наполягаємо ще хвилин 15-20. За бажанням можна додати полпалочки кориці. Пити компот з айви краще охолодженим.
    Компот з айви на зиму
    Інгредієнти:

  • айва - 2 шт.;

  • вода - 15 л;

  • цукор - 4 ст. ложки;

  • кислота лимонна - за смаком.


  • Приготування
    Айву моєму, ретельно вирізаємо серцевину з насінням - вона залишається твердою навіть після тривалого варіння. Хвилин 15 проварюємо айву в киплячій воді, додаємо цукор, лимонну кислоту за смаком. Даємо знову закипіти і тут же розливаємо компот по стерильним банкам. Закатуємо металевими кришками, ставимо банки догори дном і закутуємо теплою ковдрою. А коли узвар охолоне, прибираємо банки в темну комору - до зими!
    Компот з айви і яблук
    Інгредієнти:

  • айва - 500 г;

  • яблука - 500 г;

  • цукор - 400 г;

  • вода - 1 л.


  • Приготування
    Айву чистимо, нарізаємо шматочками і кидаємо в підсолену воду, щоб плоди не потемніли (на 2 л води 1 ст. ложку солі). А тим часом займемося яблуками. Очищаємо їх від шкірки і насіння, нарізаємо шматочками і опускаємо на 4 хвилини в киплячу воду. Після виловлюємо і розкладаємо по стерильним банкам. Айву промиваємо і також проварюємо 10 хвилин, а потім - в банки. Цукор розчиняємо у воді, доводимо до кипіння і заливаємо цим сиропом наш компот. Ось і все компот з яблук з айвою готовий! Банки закручуємо, а коли охолонуть, ховаємо на зберігання.
    Як варити компот з айви і родзинок?
    Інгредієнти:

  • айва - 1 кг;

  • родзинки - 3 ст. ложки;

  • цукор - 350 г;

  • кислота лимонна - 3 р.


  • Приготування
    Родзинки промиваємо, ошпарюємо окропом і розкладаємо по банках. Айву готуємо точно також, як і в попередньому рецепті, а потім відварюємо 10 хвилин до м'якості і - в банки. У воді, де вона варилася, розчиняємо цукор і лимонну кислоту. Кип'ятимо сироп і заливаємо їм фрукти. Банки закатуємо металевими кришками.
    Компот з персиків і айви для дитини
    Інгредієнти:

  • айва - 500 г;

  • персики - 500 г;

  • цукор - 400 г;

  • вода - 1 л.


  • Приготування
    Айву ділимо на четвертинки, чистимо і кидаємо в підсолену воду. Плоди персиків ошпарюємо окропом, знімаємо з них шкірку і видаляємо кісточки. Ріжемо великими шматочками і розкладаємо по банках.
    Компот з айви
    Айву промиваємо проточною водою і проварюємо 10 хвилин. Її також поміщаємо в банки. Доводимо до кипіння цукровий сироп і заливаємо фрукти. Після залишається лише закатати компот.
    Як приготувати компот з айви та кизилу по-абхазьки?
    Інгредієнти:

  • айва - 100 г;

  • кизил - 100 г;

  • цукор - 100 г;

  • вода - 1 л.


  • Приготування
    Айву чистимо, ріжемо і закладаємо в банку. Додаємо промитий кизил. Заливаємо киплячим цукровим сиропом, накриваємо кришкою і залишаємо на добу. Після зливаємо сироп, проварюємо хвилин 40 і знову виливаємо в банку. Тепер її вже можна закочувати на зиму.