Айва - дуже своєрідний фрукт. Він занадто твердий, щоб вживати його сирим. Зате компоти та варення з айви просто незрівнянні! Її східний аромат, який тут же воскресить спогади про спекотному літі навіть самої сніжною зимою, ні з чим не переплутати. Ця родичка яблук і груш багата вітаміном С, тому вона здатна підтримати наш імунітет простудно-дощовий період. Айва всім хороша, ось тільки чистити і різати її, що дрова колоти - суто чоловіче заняття. А вже якщо ви з цим впоралися, то приготувати компоти за нашими рецептами не складе особливої праці!
Рецепт компоту з айви
Інгредієнти: айва - 3 шт.; цукор - 1/2 ст. Приготування Айву моєму, з допомогою щітки видаляємо «пух». Колем плоди на 4 частини, вирізаємо серцевину з насінням. Ріжемо айву на більш дрібні частини і закидаємо в каструлю з киплячою водою. Засипаємо цукор (хто любить якнайсолодше, може збільшити його кількість в 2 рази). Закриваємо кришку і зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо 5 хвилин. Готовий компот наполягаємо ще хвилин 15-20. За бажанням можна додати полпалочки кориці. Пити компот з айви краще охолодженим.
Компот з айви на зиму
Інгредієнти: айва - 2 шт.; вода - 15 л; цукор - 4 ст. ложки; кислота лимонна - за смаком. Приготування Айву моєму, ретельно вирізаємо серцевину з насінням - вона залишається твердою навіть після тривалого варіння. Хвилин 15 проварюємо айву в киплячій воді, додаємо цукор, лимонну кислоту за смаком. Даємо знову закипіти і тут же розливаємо компот по стерильним банкам. Закатуємо металевими кришками, ставимо банки догори дном і закутуємо теплою ковдрою. А коли узвар охолоне, прибираємо банки в темну комору - до зими!
Компот з айви і яблук
Інгредієнти: айва - 500 г; яблука - 500 г; цукор - 400 г; вода - 1 л. Приготування Айву чистимо, нарізаємо шматочками і кидаємо в підсолену воду, щоб плоди не потемніли (на 2 л води 1 ст. ложку солі). А тим часом займемося яблуками. Очищаємо їх від шкірки і насіння, нарізаємо шматочками і опускаємо на 4 хвилини в киплячу воду. Після виловлюємо і розкладаємо по стерильним банкам. Айву промиваємо і також проварюємо 10 хвилин, а потім - в банки. Цукор розчиняємо у воді, доводимо до кипіння і заливаємо цим сиропом наш компот. Ось і все компот з яблук з айвою готовий! Банки закручуємо, а коли охолонуть, ховаємо на зберігання.
Як варити компот з айви і родзинок?
Інгредієнти: айва - 1 кг; родзинки - 3 ст. ложки; цукор - 350 г; кислота лимонна - 3 р. Приготування Родзинки промиваємо, ошпарюємо окропом і розкладаємо по банках. Айву готуємо точно також, як і в попередньому рецепті, а потім відварюємо 10 хвилин до м'якості і - в банки. У воді, де вона варилася, розчиняємо цукор і лимонну кислоту. Кип'ятимо сироп і заливаємо їм фрукти. Банки закатуємо металевими кришками.
Компот з персиків і айви для дитини
Інгредієнти: айва - 500 г; персики - 500 г; цукор - 400 г; вода - 1 л. Приготування Айву ділимо на четвертинки, чистимо і кидаємо в підсолену воду. Плоди персиків ошпарюємо окропом, знімаємо з них шкірку і видаляємо кісточки. Ріжемо великими шматочками і розкладаємо по банках.
Айву промиваємо проточною водою і проварюємо 10 хвилин. Її також поміщаємо в банки. Доводимо до кипіння цукровий сироп і заливаємо фрукти. Після залишається лише закатати компот.
Як приготувати компот з айви та кизилу по-абхазьки?
Інгредієнти: айва - 100 г; кизил - 100 г; цукор - 100 г; вода - 1 л. Приготування Айву чистимо, ріжемо і закладаємо в банку. Додаємо промитий кизил. Заливаємо киплячим цукровим сиропом, накриваємо кришкою і залишаємо на добу. Після зливаємо сироп, проварюємо хвилин 40 і знову виливаємо в банку. Тепер її вже можна закочувати на зиму.