Взимку, а особливо на початку весни, не рідко зустрічається таке захворювання, як авітаміноз. Боротися з першими її ознаками можна за допомогою аптечних вітамінних комплексів, але ж, правда, краще попередити проблему? Як поповнити вітамінні запаси, коли стіл не рясніє різноманітністю фруктів і овочів? Все дуже просто - варити компоти з сухофруктів: сушених яблук, груш, айви, чорносливу або кураги, саме рецептами напою на основі останнього сухофрукта ми і вирішили присвятити увагу в цій статті. Як варити компот з кураги читайте нижче.
Компот з кураги і чорносливу
Інгредієнти: курага - 1 ст.; чорнослив - 1 ст.; мед - за смаком; вода - 2 л. Приготування Перед тим, як приготувати компот з кураги і чорносливу необхідно сухофрукти залити склянкою гарячої води хвилин на 5-7. Як тільки сухофрукти розбухли - перекладаємо їх у каструлю і заливаємо 2 літрами чистої води. Ставимо каструлю на великий вогонь і чекаємо закипання рідини, як тільки це відбудеться - зменшуємо вогонь до мінімуму, додаємо мед за смаком, і варимо напій під кришкою 15 хвилин.
Компот з кураги і родзинок
Інгредієнти: курага - 50 г; ізюм - 100 г; лимон - 1 шт.; цукор, мед - за смаком. Приготування Курагу і родзинки промиваємо теплою водою кілька разів, до тих пір, поки ягоди не обмякнут. Тепер перекладаємо промиті сухофрукти в каструлю, слідом кладемо цедру одного лимона і заливаємо вміст каструлі літром води. Доводимо рідина в каструлі до кипіння, накриваємо кришкою і зменшуємо вогонь до мінімуму. Як тільки напій буде готовий - його необхідно підсолодити медом або цукром за смаком, а також додати чайну ложку лимонного соку.
Рецепт компоту з кураги для грудничка
Інгредієнти: курага - жменя; родзинки - жменя; сушені яблука/груші - жменя вода - 1 л. Приготування Курагу і родзинки запарюємо гарячою водою на 5-7 хвилин. У каструльку наливаємо воду і кладемо сушені яблука чи груші. Варимо сухофрукти на середньому вогні 10-15 хвилин, після закінчення часу, додаємо в компот родзинки і курагу. Варимо напій ще 5 хвилин під кришкою, а потім прибираємо з вогню і даємо постояти ще хвилин 7-10.
Компот з кураги і яблук з корицею
Інгредієнти: курага - 1 ст.; сушені яблука - 1 ст.; кориця - 1 паличка; аніс - 1 зірочка; гвоздика - 1 бутон; мед - за смаком. Приготування Курагу запарюємо гарячою водою на 5-7 хвилин, після чого воду зливаємо і закладаємо курагу і яблука в каструлю. Слідом кладемо паличку кориці, аніс і гвоздику. Заливаємо сухофрукти і прянощі водою, ставимо все на вогонь. Доводимо воду в каструлі до закипання на великому вогні, після чого жар зменшуємо і варимо напій 20-25 хвилин на мінімальному вогні, накривши кришкою. Гарячий напій додаємо за смаком мед і даємо настоятися ще 7-10 хвилин під кришкою.
Такий ароматний компот можна подавати гарячим в холодну зимову пору, або охолодити і подавати влітку в якості освіжаючого напою. Любителі цитрусових можуть додати в компот цедру, або сік апельсина.
Компот з кураги в мультиварці
Інгредієнти: курага - 1 жменя; шипшина - 1 жменя; свіже яблуко - 1 шт.; цукор, мед - за смаком. Приготування Яблуко промиваємо, видаляємо насіння. Промиваємо шипшина, курагу запарюємо окропом на 3-4 хвилини. Яблуко нарізаємо великими шматочками і закладаємо з курагою і шипшиною в чашу мультиварки. Зверху засипаємо інгредієнти компоту цукром за смаком, або додаємо мед. Наливаємо в чашу мультиварки воду до максимальної позначки, закриваємо кришку. Виставляємо режим «Гасіння» на 1 годину. Після звукового сигналу, оповещающего про закінчення готування, залишаємо компот постояти ще хвилин 15-20.