Вернуться назад Распечатать

Компот із чорносливу

Компот із чорносливу
Чорнослив не тільки хороший в якості інгредієнта повноцінних м'ясних страв, салатів і десертів, але також на його основі виходить дуже смачний компот. Крім свого незвично смаку, правильно висушений чорнослив зберігає всі корисні властивості сливи, а їх безліч. Тут вам і цілий комплекс вітамінів А,В,С і РР, а також високий вміст заліза та фосфору, які позитивно впливають на кровотворення.
Тому, як варити компот з чорносливу, ми і вирішили приділити увагу в цій статті.
Компот з кураги і чорносливу
Інгредієнти:

  • чорнослив - 10 шт.;

  • курага - 10 шт.;

  • груша - 1 шт.;

  • вода;

  • цукор, мед.


  • Приготування
    Грушу миємо, видаляємо з неї насіння і нарізаємо плід великими шматочками. У каструльку кладемо груші, курагу і чорнослив, заливаємо інгредієнти чистою холодною водою. Якщо сухофрукти виявилися занадто сухими, попередньо замочіть їх у гарячій воді на 7-10 хвилин. Накриваємо каструлю кришкою і ставимо на плиту. Як тільки вода закипить - зменшуємо вогонь, додаємо цукор або мед за смаком, і варимо напій 10 хвилин на слабкому вогні. Прибираємо напій з вогню і даємо настоятися під кришкою 1-2 години.
    Рецепт компоту з яблук і чорносливу
    Інгредієнти:

  • чорнослив - 1 ст.;

  • яблука - 2 шт.;

  • цукор-200 г;

  • вода - 3 ст.;

  • гвоздика - 1 бутон;

  • кориця - 1 паличка.


  • Приготування
    Цукор змішуємо з водою і варимо з отриманої суміші не густий сироп. Яблука чистимо від насіння і нарізаємо невеликими шматочками. Кладемо яблучні дольки в гарячий сироп і проварюємо 5-7 хвилин.
    Залишилася воду підігріваємо і відварюємо в ній чорнослив до набухання. Змішуємо яблучний сироп з шматочками і відвар з чорносливу. Проварюємо компот ще 10-15 хвилин і повністю охолодити під кришкою.
    Компот із чорносливу для грудничка
    Для немовляти чорнослив це не тільки прекрасне джерело вітамінів, але і засіб від запорів і болю в животі, яке не рідко призначають педіатри.
    Як і у всіх рецептах для самих маленьких, діємо за принципом, чим менше, тим краще. Беремо 10-12 ягід чорносливу (з кісточкою), заливаємо літром теплої води і ставимо на вогонь. Доводимо воду до кипіння, жар зменшуємо і варимо напій 10-15 хвилин. Накриваємо каструлю з компотом рушником і даємо повністю охолонути. Якщо дитина не буде пити несолодкий сік, злегка підсолодіть ще теплий компот.
    Компот з чорносливу і родзинок в мультиварці
    Інгредієнти:

  • родзинки - 1 ст.;

  • чорнослив - 1 ст.;

  • цукор або мед - за смаком.


  • Приготування
    Сухофрукти моєму і обдаємо окропом. Якщо ягоди дуже сухі - замочуємо їх в окропі на 5-7 хвилин. Набряклі ягоди перекладаємо в каструлю, засипаємо цукром і наливаємо воду до позначки. Включаємо режим гасіння на автоматичне час, після сигналу даємо компоту постояти хвилин 20-25.
    Компот з чорносливу з мадерою
    Інгредієнти:

  • чорнослив - 1 ст.;

  • курага - 1 ст.;

  • сушені яблука - 2 ст.;

  • сушені вишні - 1 ст.;

  • сушені груші - 1 1/2 ст.;

  • мед - 1 ст.;

  • кориця - 2 палички;

  • аніс - 1 зірочка;

  • сік і цедра 1 лимона;

  • мадера - 2 ст.;

  • Компот із чорносливу

  • яблучний сік - 2 л.


  • Приготування
    Змішуємо всі сухофрукти в глибокій каструлі і заливаємо мадерою і яблучним соком. Додаємо корицю, аніс і лимонну цедру. Варимо сухофрукти на малому вогні до м'якості, близько 20-25 хвилин, після чого всю рідину зціджуємо, повертаємо спеції і уварюємо до 1/3 від загальної кількості. Додаємо в випарений компот мед, лимонний сік і повертаємо фрукти тому, якщо хочете отримати більш інтенсивний смак).
    Такий напій чимось нагадує глінтвейн, правда на відміну від свого алкогольного побратима не містить алкоголю (так як спирт з вина повністю випаровується), від того такий компот можуть пити як дорослі, так і діти.