Чорнослив не тільки хороший в якості інгредієнта повноцінних м'ясних страв, салатів і десертів, але також на його основі виходить дуже смачний компот. Крім свого незвично смаку, правильно висушений чорнослив зберігає всі корисні властивості сливи, а їх безліч. Тут вам і цілий комплекс вітамінів А,В,С і РР, а також високий вміст заліза та фосфору, які позитивно впливають на кровотворення.
Тому, як варити компот з чорносливу, ми і вирішили приділити увагу в цій статті.
Компот з кураги і чорносливу
Інгредієнти: чорнослив - 10 шт.; курага - 10 шт.; груша - 1 шт.; вода; цукор, мед. Приготування Грушу миємо, видаляємо з неї насіння і нарізаємо плід великими шматочками. У каструльку кладемо груші, курагу і чорнослив, заливаємо інгредієнти чистою холодною водою. Якщо сухофрукти виявилися занадто сухими, попередньо замочіть їх у гарячій воді на 7-10 хвилин. Накриваємо каструлю кришкою і ставимо на плиту. Як тільки вода закипить - зменшуємо вогонь, додаємо цукор або мед за смаком, і варимо напій 10 хвилин на слабкому вогні. Прибираємо напій з вогню і даємо настоятися під кришкою 1-2 години.
Рецепт компоту з яблук і чорносливу
Інгредієнти: чорнослив - 1 ст.; яблука - 2 шт.; цукор-200 г; вода - 3 ст.; гвоздика - 1 бутон; кориця - 1 паличка. Приготування Цукор змішуємо з водою і варимо з отриманої суміші не густий сироп. Яблука чистимо від насіння і нарізаємо невеликими шматочками. Кладемо яблучні дольки в гарячий сироп і проварюємо 5-7 хвилин.
Залишилася воду підігріваємо і відварюємо в ній чорнослив до набухання. Змішуємо яблучний сироп з шматочками і відвар з чорносливу. Проварюємо компот ще 10-15 хвилин і повністю охолодити під кришкою.
Компот із чорносливу для грудничка
Для немовляти чорнослив це не тільки прекрасне джерело вітамінів, але і засіб від запорів і болю в животі, яке не рідко призначають педіатри.
Як і у всіх рецептах для самих маленьких, діємо за принципом, чим менше, тим краще. Беремо 10-12 ягід чорносливу (з кісточкою), заливаємо літром теплої води і ставимо на вогонь. Доводимо воду до кипіння, жар зменшуємо і варимо напій 10-15 хвилин. Накриваємо каструлю з компотом рушником і даємо повністю охолонути. Якщо дитина не буде пити несолодкий сік, злегка підсолодіть ще теплий компот.
Компот з чорносливу і родзинок в мультиварці
Інгредієнти: родзинки - 1 ст.; чорнослив - 1 ст.; цукор або мед - за смаком. Приготування Сухофрукти моєму і обдаємо окропом. Якщо ягоди дуже сухі - замочуємо їх в окропі на 5-7 хвилин. Набряклі ягоди перекладаємо в каструлю, засипаємо цукром і наливаємо воду до позначки. Включаємо режим гасіння на автоматичне час, після сигналу даємо компоту постояти хвилин 20-25.
Компот з чорносливу з мадерою
Інгредієнти: чорнослив - 1 ст.; курага - 1 ст.; сушені яблука - 2 ст.; сушені вишні - 1 ст.; сушені груші - 1 1/2 ст.; мед - 1 ст.; кориця - 2 палички; аніс - 1 зірочка; сік і цедра 1 лимона; мадера - 2 ст.; яблучний сік - 2 л. Приготування Змішуємо всі сухофрукти в глибокій каструлі і заливаємо мадерою і яблучним соком. Додаємо корицю, аніс і лимонну цедру. Варимо сухофрукти на малому вогні до м'якості, близько 20-25 хвилин, після чого всю рідину зціджуємо, повертаємо спеції і уварюємо до 1/3 від загальної кількості. Додаємо в випарений компот мед, лимонний сік і повертаємо фрукти тому, якщо хочете отримати більш інтенсивний смак).
Такий напій чимось нагадує глінтвейн, правда на відміну від свого алкогольного побратима не містить алкоголю (так як спирт з вина повністю випаровується), від того такий компот можуть пити як дорослі, так і діти.