Вернуться назад Распечатать

Компот з апельсинів

Компот з апельсинів
Апельсини (будь-якого сорту) - дуже корисні цитрусові фрукти. У цих чудових яскравих плодах містяться вітаміни та інші біологічно активні речовин, що дозволяє ефективно використовувати їх в їжу не тільки через приємного смаку і запаху, але і в якості общепрофилактического засіб, для поліпшення обміну речовин, роботи серцево-судинної і видільної систем, від гіповітамінозів, захворювань печінки. Містяться в апельсинах пектини і клітковина сприяють поліпшенню травлення, посилюють перистальтику і пригнічують гнильні процеси в шлунково-кишковому тракті.
Ми звикли їсти апельсини окремо, розбираючи їх на часточки руками або як складову фруктових салатів в стилі фьюжн. Ну, або (за допомогою соковижималки) готувати з них свіжий сік-фреш. Його можна пити, розбавляючи водою, або використовувати для приготування різних цікавих коктейлів і складних соусів.
А ще з апельсинів можна приготувати смачний компот. Така ідея особливо хороша, якщо апельсинів було куплено багато, і настає критичний момент, після якого вони можуть почати в'янути і псуватися. До речі, трохи зів'ялі апельсини зазвичай продаються дешевше, так що апельсиновий компот, деяким чином, ще і вигідний.
Розповімо, як варити компоти з апельсинів.
Загальний принцип правильного приготування корисних компотів з будь-яких фруктів можна виразити так: зберегти максимум корисних речовин. Принаймні, до цього потрібно прагнути. Тому ніжні фрукти краще взагалі не варити, а залити окропом і настояти. Або варити зовсім недовго інакше вітамін С і деякі інші зруйнуються.

Корисний компот з яблук, апельсинових кірок і апельсинів


Інгредієнти:

  • апельсини - близько 500 м;

  • яблука - близько 500 м;

  • вода - близько 2-х літрів;

  • цукор - необов'язковий, за смаком.


  • Приготування
    Вимиємо яблука. Обдадим апельсини окропом і ретельно промиємо. Разрежем кожен апельсин навпіл упоперек і витиснемо свіжий сік (зливаємо його в окрему ємність). Залишилися половинки шкірки не викидаємо, очищаємо зсередини, видаляємо кісточки, шкірку і нарізаємо невеликими шматочками. Заливаємо в каструлі водою і проварюємо протягом 3-8 хвилин. Можна додати і розчинити цукор.
    Поки кірки варяться, нарізаємо яблука тонкими скибочками і розміщуємо їх в іншу каструлю. За допомогою сита відвар проціджуємо з апельсинових кірок в каструлю з яблучними скибочками. Доводимо до кипіння і варимо не більше 3-х хвилин. Трохи охолоджуємо (хоча б до температури близько 70 градусів С) і додаємо апельсиновий сік. В компоті, приготовлена таким способом, зберегти максимум корисних речовин. Використання кірок додасть смаку приємну гірчинку, крім того, корисні речовини, що містяться в них, теж переходять у відвар.

    Рецепт компоту з лимонів і апельсинів


    Інгредієнти:

  • апельсини - 3 шт.;

  • лимони - 2 шт.;

  • вода - 15-2 літра

  • цукор - 5-8 ст. ложок.


  • Приготування
    Обдадим лимони і апельсини окропом і ретельно промиємо холодною водою. Наріжемо кружальцями або напівкружечками поперек природних часточок, з яких плоди складаються. Видалимо кісточки і викладемо в каструлю. Засиплемо цукром і злегка акуратно помнем, перевернемо і ще трохи помнем, не порушуючи цілісності скибочок. Почекаємо, поки закипає вода, за цей час цитрусові скибочки
    Компот з апельсинів
    пустять сік. Заливаємо в каструлю з скибочками воду і акуратно розмішуємо до повного розчинення цукру. Накриваємо кришкою і настоюють до повного охолодження. Перед подачею можна процідити. Таким же приблизно способом можна приготувати апельсиновий компот у великому термосі - він настоїться ще краще. Перед заливкою воду краще трохи остудити (до 80 градусів С). Наполягати компот не більше 4-х годин інакше буде сильно гірчити.

    Компот з апельсинів в мультиварці


    Закладаємо скибочки в робочу ємність, засипаємо цукром, приминаем і заливаємо гарячою водою (не окропом), закриваємо кришку і встановлюємо режим підігріву при температурі близько 60 ° С. Час настоювання від 2-х до 4-х годин.