Груші, як яблука, можуть служити відмінною основою для більшості напоїв. Ці тверді плоди не втрачають своєї форми при варінні, при цьому наповнюючи напій ароматом і смаком. Грушеві компоти здатні втамувати спрагу як жарким літнім днем, так і зігріти, в компанії з ароматними прянощами і спеціями, в зимову пору. Як варити компот з груш ми розповімо в цій статті.
Компот з груш на зиму
Інгредієнти: свіжі груші - 15 кг; вода - 35 л; цукор - за смаком (в середньому 60-100 г); сік 1 лимона. Приготування Свіжі груші перевіряємо на цілісність, після чого ретельно миємо і кладемо в каструлю. Заливаємо плоди водою і доводимо рідину до кипіння, після чого вогонь зменшуємо, а самі плоди варимо під кришкою 15-20 хвилин. Дістаємо груші з каструлі і кладемо в банки для консервування. У відвар додаємо цукор і лимонний сік, знову доводимо компот зі свіжих груш до кипіння. Заливаємо гарячим узваром груші і закочує банки.
Компот із сушених груш
Інгредієнти: сушені груші - 400 г; лимонна кислота - за смаком; цукор - 100-150 г; вода - 2 л. Приготування Сушені груші ретельно промиваємо гарячою водою і їй же заливаємо плоди в каструлі. Варимо груші під кришкою 30-35 хвилин на малому вогні, після чого додаємо цукор і лимонну кислоту. Даємо компоту охолонути під кришкою, обгорнувши його ковдрою, щоб напій набув більш інтенсивний смак.
Компот з яблук і груш
Інгредієнти: груші - 500 г; яблука - 500 г; цукор - 7-8 ст. ложок; ваніль - 1 стручок, або 1 ст. ложка екстракту. Приготування Груші і яблука миємо й вирізаємо з них серцевину. Очищені плоди нарізаємо великими шматочками і кладемо в емальовану каструлю. Засипаємо плоди цукром, додаємо ваніль або ванільний екстракт. Наливаємо в каструлю 15-2 літра води і ставимо на вогонь. Варимо компот 25-30 хвилин, після чого відставляємо охолонути під кришкою.
У даному рецепті ваніль можна також замінити корицею, зірочки анісу, або іншими прянощами на ваш смак.
Рецепт холодного компоту з груш
Інгредієнти: груші - 4 шт.; вода - 500 мл; яблучний сік або компот - 500 мл; чебрець - 1 гілочка; мед - за смаком; лід. Приготування Груші очистити від серцевини, нарізаємо шматочками і заливаємо водою. Варимо плоди 20-25 хвилин під кришкою разом з гілочкою чебрецю, після чого додаємо мед і даємо повністю охолонути. Змішуємо грушевий компот з яблучним соком . Розливаємо напій по склянках, наповнених льодом.