Кисіль - десертне желеподібне блюдо, приготоване з сушених, заморожених або свіжих ягід, фруктів додаванням картопляного або кукурудзяного крохмалю. Давайте зваримо з вами кисіль з ягід і побалуємо всіх солодким і корисним напоєм, який чудово підійде навіть для дитячого раціону.
Рецепт киселя з ягід
Інгредієнти: червона смородина - 150 г; брусниця - 150 г; вода - 3 л; журавлина - 150 г; цукор - 150 г; крохмаль картопляний - 70 р. Приготування Зараз розповімо, як приготувати кисіль з ягід. Отже, спочатку готуємо ягоди: викладаємо червону смородину, брусницю та журавлину в друшляк і добре промиваємо під проточною прохолодною водою. Якщо ви використовуєте заморожені ягоди, тоді спочатку виймаємо їх з морозилки і залишаємо постояти протягом 30 хвилин при кімнатній температурі.
Потім перетираємо ягоди через сито, отриманий сік відставляємо в сторону, а вичавки заливаємо окропом і ставимо на середній вогонь. Варимо відвар протягом 20 хвилин, після чого охолодити його і проціджуємо. Ягідний макуха віджимаємо і викидаємо, а відвар переливаємо в чистий стакан і прибираємо в бік.
Ягідний сік ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Поступово додаємо цукровий пісок і гарненько перемішуємо до повного розчинення. Тепер необхідно згустити наш напій. Для цього беремо картопляний крохмаль розводимо його склянкою відставленого раніше відвару. Ретельно перемішуємо суміш до однорідності і повільно вливаємо її в киплячий сік з ягід, постійно помішуючи кисіль з свіжих ягід дерев'яною ложкою. Варимо напій ще 5 хвилин, а потім знімаємо з вогню, даємо трохи охолонути і перекладаємо в красиві форми.
Рецепт киселя з заморожених ягід
Інгредієнти: вода - 2 л; заморожені ягоди - 350 г; цукор - 05 склянки; крохмаль картопляний - 5 ст. ложок; ванілін - за смаком; цедра лимона - щіпка. Приготування Воду наливаємо в каструльку і доводимо до кипіння. Від стручка ванілі відрізаємо невеликий шматочок, надрізаємо його вздовж, розкриваємо і відправляємо в окріп. Туди ж додаємо терту цедру лимона і висипаємо цукровий пісок. Проварюємо напій рівно 1 хвилину, після чого викладаємо промиті заморожені ягоди, доводимо до кипіння і проварюємо буквально кілька хвилин.
Пробуємо наш кисіль на смак, за бажанням додаємо ще трохи цукру. Крохмаль розчиняємо в холодній кип'яченій воді до однорідності. Ягоди знімаємо з вогню і тонкою цівкою вливаємо розведений крохмаль, постійно помішуючи ягоди. Гарненько розмішуємо кисіль і залишаємо остигати.
Вишневий кисіль із заморожених ягід
Інгредієнти: заморожена вишня - 800 г; вода - 2 л; крохмаль - 2 ст. ложки; цукор - 150 р. Приготування Отже, вишню ретельно перебираємо, видаляємо плодоніжки і промиваємо теплою водою. Потім акуратно вичавлюємо з нього сік. Для цього можете скористатися соковижималкою, але тоді вам доведеться спочатку видалити всі кісточки, що займе багато часу. Щоб
прискорити цей процес, перекладаємо вишню в каструлю і раздавливаем її дерев'яним товкачем. Отриману масу висипаємо в друшляк або сито і зливаємо сік, що виділився в чистий посуд. Потім ставимо його в холодильник.
У каструлю для приготування компоту наливаємо воду, доводимо її до кипіння, всипаємо цукор і додаємо перетерті ягоди разом з кісточками. Кип'ятимо все на середньому вогні близько 5-7 хвилин, а потім знімаємо з плити і даємо компоту охолонути. Проціджуємо його через сито, вливаємо приготований раніше сік, всипаємо цукор за смаком і окремо розведений крохмаль. Доводимо все до кипіння і розливаємо готовий кисіль з ягід і крохмалю по склянках.