Весна не за горами, а разом з нею і купа вітамінів у вигляді свіжих фруктів і овочів, які послужать основою для смачних прохолодних напоїв. Але що робити з рештою після зими покладами компотів? Можна використовувати їх для приготування ароматних киселів. Такий швидкий і нескладний спосіб утилізації не випитого компоту сподобається як дорослим, так і дітям. Як приготувати кисіль з компоту ми розповімо нижче.
Рецепт киселя з компоту
Інгредієнти: компот - 3 л; крохмаль - 3 ст. ложки з гіркою. Приготування 3 літри готового компоту переливаємо в каструлю і доводимо до кипіння. В один стакан насипаємо 3 столові ложки крохмалю, а в іншій наливаємо теплий компот. Тонкою цівкою вливаючи компот до крохмалю, розводимо його, намагаючись зробити це так, щоб у розчині не утворилося грудочок.
Як тільки компот закипів, зменшуємо вогонь до мінімуму і, постійно помішуючи, вливаємо крохмальний розчин в компот, ретельно і безперервно помішуючи його при цьому. Як тільки крохмальний розчин повністю перейде в компот, варимо напій без кипіння 3-5 хвилин, але врахуйте, чим довше вариться кисіль, тим рідше він стає. Ароматний кисіль з компоту і крохмалю готовий.
Як зробити кисіль з компоту?
Киселі бувають різної густоти і мало хто підозрює, що нерідко поживний і густий напій подають у вигляді десерту, за смаком і виглядом нагадує желе. Така альтернатива прекрасно підходить для тих, хто з якихось причин відязикався від желатину в своєму раціоні.
Інгредієнти: ягідний компот - 1 л; крохмаль картопляний, або кукурудзяний - 3 ст. ложки з гіркою; ягоди, вершки, цукрова пудра для прикраси. Приготування Ягідний компот підігріваємо на плиті і відбираємо склянку напою. Паралельно в невелику мисочку просіваємо через сито крохмаль, щоб уникнути утворення грудочок в напої. Постійно помішуючи, вливаємо теплий компот до крохмалю і стежимо, щоб не утворилося грудочок. Тонкою цівкою вливаємо концентрований крохмальний розчин в каструлю з компотом і тщателньо перемішуємо.
Знімаємо напій з вогню і розливаємо по креманкам, попередньо змоченим холодною водою. На дно креманок можна покласти виловлені ягоди з компоту. Ставимо форми з киселем у холодильник і чекаємо, до повного охолодження. Як тільки кисіль стане щільним, різким рухом перевертаємо креманку на тарілку, тим самим витягуючи його з форми. Готовий десерт посипаємо цукровою пудрою і прикрашаємо збитими вершками.
Кисіль з вишневого компоту з сирним кремом
Інгредієнти: Для киселю:
вишневий компот - 1 л; сухе біле вино - 150 мл; цедра лимонна - 1 ч. ложка; цукор - за смаком; крохмаль - 3 ст. ложки з гіркою. Для крему:
сир - 250 г; желатин - 7 г; цукор - 2 ст. ложки; яйця - 2 шт.; ванільний екстракт - 1/2 ч. ложки; вершки - 1 ст.; сіль - щіпка. Приготування Вишневий компот змішуємо з вином і ставимо рідина на вогонь, додавши лимонної цедри і цукру. Доводимо компот до кипіння, відбираємо склянку рідини і розводимо в ній крохмаль. Вливаємо крохмальний розчин тонкою цівкою, безперервно помішуючи кисіль. Варимо кисіль 2-3 хвилини і прибираємо з вогню. Розливаємо напій по креманкам і ставимо в холодильник до повного застигання.
Для крему желатин залишаємо набухати в холодній воді, а після підігріваємо розчин до повного його розчинення. Сир перетираємо через сито і змішати з цукром і яєчними жовтками, туди ж додаємо ванільний екстракт. Окремо збиваємо вершки і білки до м'яких піків. Обережно змішуємо обидві повітряні маси з сирною сумішшю і викладаємо крем поверх застиглого киселя. Залишаємо десерт в холодильнику ще на 1 годину.