Родзинки - в'ялені або підсушені виноградні ягоди з певних сортів винограду, дуже корисний продукт, в якому міститься безліч корисних речовин. Використовуючи родзинки в якості основного компонента, можна готувати смачні і корисні компоти, такі дуже люблять і діти, і дорослі. Для приготування подібних компотів можна використовувати й інші сухофрукти, вони також дуже корисні.
Розповімо, як варити компот з ізюму , кураги і чорносливу. У процесі приготування сухофруктів з свіжих фруктів відбувається неминуче зміна структури плоті фруктів, що зовсім непогано, оскільки продукт в новому вигляді набуває і нові корисні властивості.
На жаль, в даний час деякі недобросовісні виробники і реалізують структури в гонитві за прибутком і збереженням кращого зовнішнього вигляду, а також продовженням строків зберігання сухофруктів в процесі виробництва, в період зберігання або перед продажем обробляють сухофрукти некорисними хімікатами (наприклад, гліцерином для блиску). Коли прийдете на базар чи в магазин, майте на увазі, найкрасивіші блискучі сухофрукти як раз і є оброблені хімікатами. Якісні сухофрукти виглядають непоказно, на них природний як би курний наліт.
Компот з ізюму, кураги, чорносливу і сушених яблук
родзинки - 200 г; курага - 200 г; чорнослив - 200 г; яблука сушені (а також груші та айва у вигляді скибочок) - 200 г; мед натуральний або цукор; вода - 2-3 л; сік лимона. Приготування Сухофрукти потрібно промити проточною водою. Якщо не упевнені у відсутності обробки хімікатами, то гарячою водою з чайника. Далі чорнослив кладемо хвилин на 10 в окріп, потім видаляємо кісточки.
Всі підготовлені таким чином сухофрукти поміщаємо в каструлю, а краще - в керамічну ємність і заливаємо крутим окропом. Накриваємо кришкою і залишаємо в прохолодному місці на 4-8 годин.
Потім доводимо до кипіння на середньому вогні і проварюємо протягом 3-х хвилин, не більше. Якщо варити довше, неминуче втратимо в корисності, оскільки при довгої термічній обробці при температурі понад 85 градусів за багато корисні речовини, що містяться в сухофруктах, руйнуються.
Якщо є можливість, краще поставте каструлю з настоєм сухофруктів (разом з ними) на водяну баню хвилин на 20. Діючи таким чином, ми отримаємо справді корисний компот із родзинок і інших сухофруктів. Коли температура готового компоту нижче 30-40 градусів, можна додати в нього мед або цукор. Цукор можна додати і в гарячий компот, а от мед при нагріванні утворює шкідливі речовини. Додавання соку лимона додасть компоту приємну кислинку.